вторник, 29 септември 2020 г.

Село Студена стачкува: Ние нямаме въздух

Жителите на село Студена излязоха на протест с намерение да блокират главния път.  Причината е, че ул. „Първи Май“, на която живеят е разбита от преминаващите тежкотоварни автомобили, шумът и замърсяването са непоносими, а вибрациите от преминаването подрива и основите на къщите им. 

Директорът на фирмата, която студенчани обвиняват за състоянието на пътя заяви пред тв Кракра, че със собствени средства започва ремонт на улицата.

Директорът Емил Ангелов каза, че в момента тече профилактика на отводняването. То е задължение на държавата. Това е водата, която влиза от магистралата към улицата и отива в реката.

„В момента ние изчистихме половината участък със собствен труд и финанси. Другата половина, за съжаление не може да се изчисти ръчно. Във вторник ще дойде фирма, която ще изчисти проблемния участък с техника“,каза Ангелов.

Това предстои да се случи до края на седмицата, след което започва изграждане на система за отводняване, тъй като няма нито едно такова съоръжение по пътя и това е основната причина улицата да бъде разрушена.

„Цялата вода от Витоша като порой тече и всички знаят, че водата е най-големият разрушител. Ще изградим три преки улея, които ще хванат течащата вода от надлеза на магистралата, както и от страничните улици, за да може водата да отива в реката. Ще има робот с видеонаблюдение, който ще следи качеството на извършената работа и това ще бъде старт за асфалтиране“, каза още Ангелов.

Студенчани обаче не приеха тези обяснения и казаха, че ги слушат от години.

„Когато има дупки, той ги запълва със скална маса и пясък. Тази скална маса и пясък влизат в канала. Сега чистят неговите поражения, да не се оправдава. Защото когато тая фирма не беше тука, ние нямахме тези проблеми“, коментира жителка от проблемната улица.

„Искат ми 4 бона да си направя покрива, керемидите на къщата. Коминът ми е нацепен, къщата се тресе. На 22-ри, когато беше почивен ден, тука камиони напред-назад, вкъщи – все едно заматресение“,недоволства студенчанин.

„Искаш ли да ти дам тая къща за 5 лева и да живееш тука?“, обърна се той към собственика на фирмата.

Емил Ангелов обаче не остана длъжен:

„Първо, това не е къща, а кошара. Когато господина купи, така наречената къща, тя беше цялата напукана. Това е къща, зидана от сурови тухли на един ред. В нея са израснали три поколения, но тази къща вече е морално остаряла“, отговори спокойно Ангелов.

„Това беше цветущо място, градина. Дойде фирмата и какво става, въздуха, прах пада, канализацията е вечно запушена. Пътя е „седемтте рилски езера“ – дупка до дупка. Сутрин се пръска, за да няма следи от прахта, всичко това влиза в канализацията. Ние нямаме въздух, нямаме канализация, нямаме улица. Нямаме и отношение, защото наричат къщите ни кошари. А ние сигурно сме туземци, след като търпиме това нещо толкова време“, недоволна е друга жена.

„Преди повече от 10 години правихме същата сбирка. Господинът обеща, че тия големи гондоли с по над 40 тона няма да минават през селото, щял да си направи път, сега ми казва, че правил, ама не му разрешили“

От 2005 година хората водят кореспонденция с общината за ремонт на улицата, но без резултат.

„Вината на Ангелов е дотолкова, че той има фирма, а общината. Той се съгласи да поеме 50 процента от стойността за ремонта, всички писма са тук. Отговорите от общината са, че ще го направиме, но по-нататък, защото в момента не може. Сега сме в преговори с общината на доброволни начала той да го прави. Но без документ той не може да работи, защото утре ще го глобят. Общината трябва да направи проект за улицата.“

Кметът Радослава Ангелова каза, че хората имат право, но и бизнеса трябва да работи. Фирмата е на пазара отдавна и дава препитание на 80 човека.

„Имам уверението, че до края на другата седмица ще изчисти и ще започне асфалтиране. Да, прави са хората, лоша е улицата, не могат да минават. Проблемът е отдавна, преди аз да дойда, фирмата е от 25 години тук. Надявам се и ще направя всичко възможно, камионите да имат излаз на магистралата. Това отнема време, тежка е процедурата, ще искам съдействието и на Община Перник“,каза кметицата.

В крайна сметка протестиращи и фирма се разбраха, че Емил Ангелов ще изпълни своите ангажименти, а те ще следят всичко да бъде изпълено в обещания срок.

Източник: ТВ Кракра

Няма коментари :

Публикуване на коментар