събота, 22 март 2014 г.

Бареков пред Livenews: Пращам Николета Лозанова в Богданов дол при победа

Обещах на местните хора, че при победа утре на местния вот ще пратя в селото Николета Лозанова. Оказа се, че нашия конкурент в пернишкото село Богданов дол също се казва Николета и затова направих това обещание. Това заяви в отговор на въпрос на Livenews лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, по време на пресконференция след подписването на споразумение с "Движение Гергьовден".


Подкрепеният от „България без цензура” Петър Теофилов ще мери сили кандидат на БСП в Богданов дол. Това е първият местен вот за партията на Николай Бареков. На вота в селото независимият Теофилов събра 121 гласа, а кандидатката на БСП Николета Максимова – 129. Балотажът е утре.

Споразумение за сътрудничество между партия "България без цензура" и партия "Движение Гергьовден" подписаха председателите на двете формации Николай Бареков и Драгомир Стефанов.

"Това беше много желан от нас миг. Това споразумение ще е основа за създаване на голям патриотичен съюз, който да се яви на няколко избори. То е изчистено, на базата на диалога между двете партии и основните принципи, на които сме стъпили, каза след подписването лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. "Движение Гергьовден ще има представител в нашите листи за евроизборите – и Любен Дилов и Драгомир Стефанов са желани в тези листи", посочи още той.

Имам доста приятели в Движението, призна Бареков. Един то тях е г-н Дилов – син. Той беше от един от моите лични мотиватори, че решението ми да напусна журналистиката и да премина в политиката е правилно. Той самият е човек, който е бил и в политиката, и в журналистиката, обясни лидерът на "България без цензура".

Barekov.com
 Ние сме центристка формация и отиваме малко в либералния сектор. Хареса ми израза социал либерали. Социалното трябва да присъства в българската политика, но не като печатане на пари и национализация, а на основата на стъпването върху предприемчивостта на младите българи, посочи Бареков. По думите му "България без цензура" е партия, която има като поддръжници най-голям процент млади хора до 30-годишна възраст. "Това са хора, които са на ръба на отчаянието и ако промяна няма след изборите, те твърдо поемат към Терминал 2", предупреди Бареков.

Драгомир Стефанов разказа, че от създаването си Движение Гергьовден е развивало повече дейност като клуб, а не като партия. През последните години обаче е станало ясно, че пасивността не е решение. "Докато отвратените са пасивни, отвратителните ни водят от криза в криза. И хората започнаха да си дават сметка, че всеки има роля в живота на страната. Тези протести родиха една нова политическа сила, енергия, сила с много възможности и очаквания. Заради това ние счетохме, че най-добрият вариант е да си стиснем ръцете с ББЦ", посочи Стефанов. Той подчерта, че датата 22 март - първа пролет, е избрана неслучайно, защото с този ден се свързват очакванията за по-добро. "Смятаме, че ББЦ, ВМРО, ЗНС и ние ще донесем промяната", посочи председателят на Движение Гергрьовден.

Гергьовден никога не е участвало в лесни избори, а там където приносът му е бил решаващ. Гергьовци не са много, но са влиятелни. Този политически клуб винаги е участвал в сложни битки и дълго време имахме желанието и надеждата, че десницата може да бъде освежена и да се направи нещо реално, сподели от своя страна Любен Дилов - син. При този съюз между войводите и земеделците различията ни добре се допълват. Хората ще разберат колко важен вот е този за Европарламент, особено и при кризата с Русия, допълни той. 

Дилов определи "България без цензура" като единствената формация за последните 20 години, която събира, а не разделя. "Пътят, който ББЦ извървя, беше буен. Тя акумулира енергия и в това е голямото неразбиране от страна на традиционните партии, защото става дума за нещо съвсем различно. Те не разбират младите, те предпочитат да се замерват с компромати и не разбират прагматизма", обясни Дилов.

Според него България никога не е била в по-труден момент от сегашния. Днес никой не вярва в нищо, няма една институция, която да ги обедини. Не е имало такава ситуация в историята на съвременната държава. Съвсем естествено е да се появи нещо с такова име, формация, която е по-технократска, която се опитва да събира, а не да разделя.

Зам.-председателят на ББЦ Росен Петров припомни, че е сред основателите на Гергьовден. В знак на признателност той подари на Любен Дилов бойната си риза, като обясни, че с нея е бил Кербала и в Ирак. Подаръкът му за Бареков пък беше картичка от 1912 г. на двама войници, които си пощят въшките с надпис "По време на примирие в борба с вътрешния враг". "Нека опощим въшките в политиката" призова Росен Петров.

Другият заместник-председател Рада Коджабашева посочи, че символиката, която носи Гергьовден, е силна. Свети Георги Победоносец е този, който побеждава и обединява. "Всички етноси го признават и го празнуват. Нека това е консенсусът между всички нас", призова Коджабашева.

Николай Георгиев, Livenews

Няма коментари :

Публикуване на коментар