неделя, 7 ноември 2021 г.

РАЗКРИТИЯ: Къде потъват парите за детската градина в село "Студена"

Къде потъват парите за детската градина в село "Студена? В забавачката има само мухал и стари мебели, а няма дори стерилизатор. Информация за скандалното състояние на детската градина в село "Студена" се появи във Фейсбук.

Този пост ще е малко дълъг, става въпрос за детската ни градина. На провелата се родителска среща, ние родителите разбрахме, че детската ни градина получава допълнителна финансова помощ от държавата, като градина от защитен тип, в размер на близо 10 000 лв. на година,които обаче под никаква форма не достигат до нея.

Разбрахме го, съвсем случайно. Последният ремонт е бил преди години, едно саниране, като Директорката каза, че струвало близо 7 хиляди лева (което е доста голяма цифра за саниране на един етаж и то от едната страна на сградата). Освен влагата и мухъла, които са недопустими, в градината няма нито стерилизатор (каквито имат в Даскалово), като съдовете на децата при въпрос от нас как се стерилизират, сестрата ни обясни, че ги били "лъскали" и после ги слагали в печката, лампите бяха под всякаква критика(след родителската е изпратила  човек да ги смени), звънеца не работи, шкафовете в коридора са подгизнали във мухъл и дрехите на децата миришат ужасно, да не говорим какви здравословни проблеми могат да развият децата. 

Всичко в тази детска градина е купено от родителите през годините-дюшеци, олекотени, играчки, телевизор, чадър, абсолютно всичко, като дори искала на родителите фактурите да и бъдат дадени с името на детската градина. При въпроса ни защо не се купи един стерилизатор, тя отговори, че бил струвал 1000лв. Само да спомена, за тези, които не знаят миналата година същата тази директорка си купи телефон за 2 хил. лв., който обаче върна, след като я хванаха от Общината и е с предупреждение. Парите, които се отпускат за детската ни градина под никаква форма не стигат до тук, за сметка на градината в Даскалово и Пектин, където се правят основни ремонти и за сметка на лъскави и офис. 

Попитахме я защо с тази допълнителна помощ не се прави нищо тук, при което не получихме смислен отговор. Общо взето оправданието беше, че ние трябвало да искаме, да де ама ние до преди няколко дни дори не знаехме, че се отпускат толкова много пари за нашата градина. Това е едно дългогодишно безхаберие и отклоняване на средства, за което тя трябва да си понесе отговорност. От Общината ни бяха обещали, по-точно Госпожа Ефремова, че ще има представител на родителската среща, но такъв така и не дойде. На родителската среща беше кметицата на "Студена" Г-жа Ангелова, която може да потвърди думите ми. 

Ще входирам жалбата, която сме подготвили до кмета на Перник и своевременно ще пусна една подписка, всеки който е бил родител, в момента е и ще бъде на дете в нашата прекрасна градина, може да ни подкрепи, и не само, всеки, който иска да имаме една прекрасна градина и децата да живеят в нормални условия, може да ни подкрепи. Това безхаберие не може повече да продължава и исканията са ни незабавно тази Директорка да бъде отстранена от поста. Благодаря Ви, че ме изчетохте. Подписка ще оставя в магазин КОП на центъра и в кафе Тоби. Да се обединим и да докажем, че можем да бъдем единни, защото каузата си заслужава, а именно децата на Студена.

Любомира Любенова, Фейсбук

Няма коментари :

Публикуване на коментар