четвъртък, 29 август 2013 г.

Чакат ли нови славни моменти Металург Перник

Металург Перник вече е възстановен и в миньорския град се питат дали ще има нови славни моменти за отбора. Дали ще има ново дерби между Металург и Миньор в "А" група. E, в най-добрия вариант ще трябва да минат поне няколко години, докато и двата пернишки отбора влязат в групата на майсторите, но не е невъзможно.
С развиването на детско-юношеската школа, правилната финансова политика и намирането най-вече на стабилни спонсори може да се възроди професионалният футбол в Перник. Именно тогава Металург може да стряска съня на Левски и ЦСКА, както вече го е правил в края на 90-те години.

Макар, че Металург Перник е сравнително слабо познат на футболните фенове у нас, то отборът е създаден през далечната 1957 г. от сливането на Строител (1951) и Торпедо (1953). През 1997 г. завършва на трето място в "Б" група и се класира за "А" група. Именно тогава Металург се представя повече от успешно. Отборът постига победи срещу ЦСКА, Локомотив (София), Ботев, Локомотив (Пловдив), Нефтохимик, Левски (Кюстендил), Септември, Миньор, Спартак (Плевен), равенства с Левски (София), Славия и Литекс. След края на шампионат 1998-1999 обаче е установено, че мачът Металург - Литекс е бил уговорен.

Това е доказано с аудиокасета, записана в съблекалнята на Металург в почивката на въпросния мач. Според правилника, Металург е изваден от групата, а на Литекс са отнети спечелените три точки във въпросния мач. Това обаче довежда до сериозен проблем, защото шампионатът вече е приключил, като Литекс е станал шампион с две точки преднина пред Левски. Това означава отнемане на титлата и присъждане на служебна за Левски. Всичко това се случва в навечерието на мачовете от европейските клубни турнири и е прекалено късно за каквито и да е промени. Затова БФС са принудени да отнемат три точки и от актива на Левски, под предлог уреждане на мача с Металург. Това така и не е доказано, но е единственият адекватен изход от ситуацията.

Сега феновете на Металург се надяват отборът да решава пак изхода от шампионата, но вече по честен начин.

Николай Георгиев, Football24.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар