понеделник, 3 февруари 2020 г.

Язовир "Студена" върви към мъртвия си обем

Лоши данни от последните часове за нивото на язовир Студена в момента и изчислени приблизителни количества вода, според снежната покривка в района. Те бяха изнесени от специалистите в Катедра "География, екология и опазване на околната среда", към Природо-математически факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски".

Ето какво споделят специалистите:

Яз. Студена с бавни стъпки пълзи към мъртвия си обем!

„Нивото на язовир Студена бележи още един малък спад, между 25.01-02.02.2020 и разликата с нивото от 04.01.2020 става по-осезаема.

Повод за безпокойство ни дава площта на снежната покривка в района на Витоша, и очакваните водни количества при снеготопенето. В лабораторията успяхме да изчислим нейната площ и с известни условности да изчислим евентуалните водни количества. Трябва да се има в предвид, че де факто изчисленията са за много по-голяма площ от тази на водосборния басейн на язовирът и истинските стойности са още по-трагични.

Всички изчисления са при идеални условия и без да се имат предвид, загуби за изпарение и инфилтрация.

Обща площ със сняг 6 958ха от тях:

- 1856 ха с дебелина на снежната покривка - 40 см;

- 2217ха с дебелина на снежната покривка - 30 см;

- 2885 с дебелина на снежната покривка - 15 см

(Всички данни за дебелината са условни, базирани на визуални наблюдения и са доста оптимистично интерпретирани, на отделни места).

От един хектар при дебелина 1 см на снежната покривка можем да очакваме 10000 л/ха (данни TV-MET, 2012).

При тези данни излиза, че дори целият наличен сняг от района на Витоша да се разтопи и да се трансформира, като водни количества в Язовира, то към днешна дата това би ни дало само 1 840 250 куб.м или само около 7% от обема на последния.

Всички получени стойности са ориентировъчни „

Източник на сателитното изображение: Planet labs.

Обработка: Remote Sensing LAB in South-West University of Neofit Rilski



Няма коментари :

Публикуване на коментар