петък, 3 януари 2020 г.

В Перник има вода за още 25 дни

Свършва ли водата в язовир "Студена"?. На 30 декември 2019 г., министърът на икономиката Емил Караниколов заяви в интервю пред Би Ти Ви следното: "Допреди три дни подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем в язовир "Студена" е 4.5 млн. кубика, а реално се оказа, че обемът е 2.6 млн. Това означава, че отиваме към мъртъв обем", посочи Караниколов.

Днес по време на пресконференция в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ресорният зам.-министър Николай Нанков обаче цитира данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), според които полезният обем (т.е. водата, която може да се използва) е около 1.5 млн. куб.м, а наличният е малко над 3.8 млн. куб.м. В графика за ползване на води от язовирите за месец януари пък определеният наличен обем е 3.925 млн. куб.м. 

Разминаването от над 100 хил. куб.м може да е грешка в изказването на зам.-министър Нанков, защото в противен случай е странно, а има такова намаление за няколко дни, след като за целия месец трябва да се използват 800 хил. куб.м по план.

В обобщение Нанков увери, че в "Студена" има вода за 25 дни, но в същото време очакванията му са водната криза да приключи през пролетта. При което не става ясно какво ще се случва през февруари и март, откъде ще се снабдяват перничани с вода, защо въпреки режима водата намалява и т.н.

Няма коментари :

Публикуване на коментар