сряда, 10 септември 2014 г.

Читатели: В 6 СОУ дават решени тестове на ромите!

Читатели на zaPernik.com се обадили в сайта и казали, че в Шесто училище в Перник се изпитват бутафорно роми, като тестовете им са предварително решени, подават им се готови и те само трябва да ги предадат. Така реално същите тези ученици не учат, но минават учебната година.

Директорката на Шесто училище в Перник Адриана Ольова коментира сигнала.

Госпожо директор, сега, през месец септември вървят ли изпити във шесто училище?

Да, вървят изпити за самостоятелна форма на обучение. Имаше и поправителна сесия, тя приключи.Училището в момента е в ремонт, ще го приключим до 15 септември и ще посрещнем децата си в уютна, чиста и приветлива сграда.

Кога са били поправителните изпити?

Миналата седмица приключиха. Сега тече самостоятелната форма.

Получихме читателска информация, че тестовете за поправителен изпит са решени предварително?

Глупости. Глупости. Ние сме имали само 1 дете на поправителен. То премина. След което се премести в друго училище.

А за самостоятелната форма колко деца имате?

16 човека.

Има ли сред тях хора от ромски произход?

Има хора от ромски произход има и от български произход. Самостоятелната форма на обучение е за хора над 16 години, възрастни хора, които няма как да си подсказват. Изпитите се провеждат по всички правила.

Тези хора идват само за изпити?

То точно това е самостоятелната форма. Те си се обучават самостоятелно и при нас се явяват само за изпити.Те не са наши познати, не са наши ученици, за да имаме особени контакти.

Имаме сигнал, че служители от общинското предприятие "Флор" също идват на изпити при Вас?

Не, нямаме записани от тях.

А, работници на "Флор" работят ли по оправянето на училището?

Да, помагат ни. Но не са ученици в самостоятелна форма на обучение. Има от тях наши родители, на деца начален етап. Социалното предприятие Флор е от две години, а детенцето е шести клас. Така се е случило. Ако се търси нещо нечисто няма. Изключително прецизна съм. Съжалявам, че се търси под вола теле. Четох в пресата, че Шесто училище не си е направило прием. Трябва да ви кажа, че имаме пълна паралелка от 20 ученика в 9-ти клас. Не е етично да се търси проблем там, където го няма.

На какво си обяснявате тези нападки?

Шесто училище в последната година има успехи. Имаше при държавния прием имаше удари под кръста от други колеги и училища. Явно това е начин да се удари по авторитета на Шесто СОУ. Ние нямаме маломерни паралелки, като изключим десети клас от миналата година, когато сме взели разрешение, други маломерни паралелки нямаме. Тази паралелка от миналата година е от 16 деца. За тази година девети клас ни е 20 деца.

Искам да ви съобщя, че върви инициатива на Съюза на работодателите "Да върнем вярата в доброто". Във връзка с тази инициатива имаме идея, която прегърнахме целия екип на Шесто СОУ, а именно да призовем нашите родители за 15 септември да дойдат без цветя за първия учебен ден, а парите, които са предвидени за букети да се дарят за училища в бедстващите от наводнения райони.

Имате ли информация дали само Вашето училище ще се включи в тази инициатива?

Това си е наша инициатива. Всички я приехме. Призоваваме нашите родители да дойдат без цветя.

А тези пари, които ще събирате как ще стане процеса?

В една кутия ще се събират във фоайето на училището. Който желае ще пусне. Кутията ще предадем на Съюза на работодателите.

Ще бъде пожелателно. Няма да има проблем, ако някой все пак дойде с цветя?


Разбира се, че няма да има проблем. Въпросът е , че цветята ще увехнат, а след това изхвърлят. Въпросът е лев или два ще бъдат в полза за бедстващите училища.

Няма коментари :

Публикуване на коментар