четвъртък, 7 август 2014 г.

Бракониери заразяват водата

Бракониери тровят водата на селата Рударци и Драгичево, и пернишкия квартал "Църква" с остатъци от животни, които убиват, съобщи ZaPernik.com.

Питейната вода от владайския канал, която захранва село Рударци и части от село Драгичево и пернишкия квартал "Църква" не е идеална. Това са констатирали при проби на водата от РЗИ - Перник. Причините за това са обилните дъждове и нуждата от промиване на резервоарите към пречиствателната станция над Рударци. Такова промиване трябва да се направи днес или утре.

Не е тайна за жителите на Рударци, че бракониерите, които ловуват в горите над селото изхвърлят остатъци от животни във владайския канал.

"Всеки бракониер, който убие животно трябва да заличи следите си. Той взима най - необходимото от животното, а остатъците изхвърля в шахтите на владайския канал, който захранва селото с вода. Бракониерите изкопават дупка в земята, в която захвърлят кожи, органи и други части от животните, а след това ги заравят. Това го правят, за да не ги хванат, че ловуват в района, а и да не надушат следите им. Аз съм виждал кожа от диво прасе набутана в една от шахтите на канала. Вместо да копаят дупка бракониерите изхвърлят частите от изтребените от тях животни в канала.", каза местен жител от Рударци.

Вероятно това е и една от причините РЗИ да констатира, че водата не е идеална за пиене.

Каналът се стопанисва от ВиК - Перник, които от години не правят нищо по въпроса с поставянето на капаци на шахтите му. Така хората, които пият от тази вода са поставени под опасност.

Няма коментари :

Публикуване на коментар