четвъртък, 27 март 2014 г.

Какво каза Галина Асенова, която напусна БСП

Галина Асенова е родена на 23 август 1975 г. в Перник. Завършила е Университета за национално и световно стопанство – гр. София, специалност „Стопанска логистика”. В процес на втора магистратура, Нов български университет – гр. София, специалност „Публична администрация“.

Завършила е Академията за социална политика на ИСИ през 2007 г. и Българското училище за политика през 2008 г. Работила е като младши експерт в Дирекция „Управление на отпадъците”, Министерството на околната среда и водите. Старши експерт в Дирекция „Административен контрол, регионално развитие, държавна собственост”, Областна администрация-Перник. Експерт в отдел „Секторни политики“ към Националния съвет на БСП, сектор „Околна среда и климатични промени“. Общински съветник в Перник, мандати 2007 – 2011 г. и 2011 – 2015 г. Изпълнителен директор е на Института за социална интеграция.

Една от най-активните съветнички в Общинския съвет в Перник Галина Асенова напуска минипарламента и БСП. Това обяви самата тя с писмо до медиите. В него е изразила разочарованието си от политиката и от меркантилността сред съветниците. Ето какво написа тя до вестник „Вяра”:

„Напуснах Общинския съвет на 14 март 2014 г. Обмислях го повече от година, след като ми стана ясно, че в този си мандат Общински съвет – Перник по никакъв начин не би могъл да изпълни функцията си на върховен и единствен орган на местното самоуправление, какъвто му е възложено да бъде с Конституцията на Република България. Вечният ми оптимизъм и фактът, че сред колегите ми съветници има все пак честни хора и професионалисти, ме възпираха досега и оставяха някаква надежда. Отговорността, която нося пред избирателите – също.
Но през последната година се случиха много неприемливи неща, бяха взети решения, които категорично затвърдиха посоката и стила на работа на Общинския съвет – решения, с които повече не желая да се идентифицирам.

Всеки от нас има праг на погнуса. Моят беше преминат многократно с прегласуваното решение за възнагражденията на общинските съветници. Досега не изразих публичната си позиция, защото считах, че разговорите трябва да се водят между нас, съветниците, и се опитвах да провокирам такива. И няма как да пригласям на хора, които с иначе „високия“ си морал пред медиите са първи при получаване на облаги от позицията си!”. По аналогични причини напускам и БСП – чисто формален акт, защото на практика съм се оттеглила от активна партийна работа от доста време. В знак на протест срещу определени действия на пернишката партийна централа повече от година не плащам членски внос, но изключване така и не последва.
Надявам се да спестя неудобството на другарите от процедурата „самоизключване“, както и да съумеем да запазим добрия тон в нашите взаимоотношения.”

Лидерът на БСП Ненко Темелков: Не зная дали Първанов я е търсил за АБВ


Лидерът на БСП в Перник Ненко Темелков коментира за «Вяра» напускането на Асенова на местния парламент в миньорския град и соцпартията с думите: „Не очаквам никакви други оставки след напускането на Галина Асеновa. Това не е удар по БСП, защото ние имаме достатъчно подготвени кадри. Следващият в листата ни, който влиза в Общинския съвет на мястото на Галина Асенова, е Кирил Мирчев. Той е инженер, управител на «Монтажи» ЕАД – София. Това е държавна фирма с клонове в цялата страна». Галина Асенова казва, че не приема общинските съветници да взимат толкова високи заплати, обясни Темелков. Водачът на червените в Града на Кракра каза, че не разполага с информация дали бившата му вече съпартийка ще се присъедини към формированието на президента Георги Първанов АБВ в Перник.

Както писахме, общинските съветници в Перник намалиха заплатите си от 1701 лева на 1336 лева. Корекцията беше направена с решение за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, прието на днешната сесия на местния Общински съвет. Според направените промени месечните възнаграждения на съветниците ще се равняват на 55% от възнаграждението на председателя, което възлиза на 2430 лева и е 90% от заплатата на кмета на общината, а на петимата заместник-председатели – на 70%. Промените включват и увеличаване размера на глобите. За неявяване по неуважителни причини на сесия санкцията на съветниците скача от 50 на 100 лева, а за неучастие в комисия – от 20 на 50 лева.

- Г-жо Асенова, какво накара толкова активен човек като Вас да напусне редиците на БСП и Общинския съвет в Перник?


- Според някои хора съм чакала удобния момент, в който „самоизключването“ ще е достатъчно известно в БСП, а темата със съветническите заплати ще е нажежила обществената чувствителност до крайна степен. Толкова много сме свикнали с фалша и лъжата, с интригата, със „заека от ръкава“, че вероятно е трудно да се приеме различното обяснение. Истината е, че в последните години нищо в политиката не е на мястото си. Докладните отлежават на бюрото на председателя, важни отчети се приемат „за сведение“.

Съветниците разнасят един куп хартия, която някои от тях дори не четат, но по която взимат важни за хората решения. Кмет и Общински съвет се надцакват кой е по-избран от хората и кой е с повече правомощия, заседанията осигуряват „зрелища“, но не и „хляб“. А партийните противоречия са се настанили трайно във взаимоотношенията между политическите групи, често пречейки да се защити общественият интерес. На този фон десет пъти увеличените ни заплати са неприемливо решение, защото то не води до промяна. Дебатът трябва да е друг! Що се отнася до БСП, при наличието на толкова кадри в партийната организация със сигурност няма да им липсвам. Прекалено много време ми трябваше, за да се убедя, че мястото ми не е в политиката, която е сума от вдигнати ръце, а не сбор от личностните качества и мненията на членовете. Положих много усилия да участвам, защото участието е вярната позиция. Отказът, протестът, изключването са за слабите и за тези, които са стигнали предела на своята търпимост. Нека другите преценяват аз от кои съм…

-  Бяхте общински съветник за втори мандат. За какви проблеми най-вече перничани търсят Общинския съвет?

Много и различни, всякакви. По-често търсят кмета и сигурно така е редно – кметът е носител на изпълнителната власт в общината, но не може да направи много неща без съгласието на Общинския съвет. В това е смисълът на местната демокрация – проблемите да не остават затворени между стените на кабинетите в общинската администрация. А да бъдат решавани на публичната платформа на Общинския съвет. Ето защо е изключително важно и хората в него да осъзнаят значението на работата си и да се отнасят отговорно към нея. Взимат се решения за размера на местните данъци и такси, но и за начина, по който се харчат парите на хората.

 Строежите, които никнат като гъби – всички те са разрешени от Общинския съвет. Той е и последната инстанция за възстановяване на земеделски земи в определени случаи. Всички инвестиционни намерения се разглеждат от общинските съветници. Транспортът в Перник е изключително некомфортен и нередовен и хората с право се оплакват на кмета. Но този, който трябва да сложи ред, всъщност е Общинският съвет. Стотици примери мога да дам, но сигурно е, че има остра необходимост от гражданско образование и информация за това как най-добре да отстояваме правата си.

След като не сте общински съветник вече, как ще помагате на своите съграждани?

- И аз живея в Перник, и аз и семейството ми се сблъскваме с общите проблеми на всички. Има много начини да си активен, просто ще използвам това, което съм научила за седем години в Общинския съвет.

- Вие сте част от екипа на Института за социална интеграция. В него сте подготвяли много бъдещи и настоящи партийни кадри, депутати, общински съветници, кметове. След като вече не сте член на БСП, оставате ли директор на тази организация?

- Управителният съвет на ИСИ решава какъв да е съставът на екипа, в това число и кой да е неговият изпълнителен директор. Организацията има свои устойчиви мисия и цели, в основата на които са подкрепата на публични политики и отстояване на публичните интереси, интеграцията на млади хора в политиката, изграждането на нова политическа култура. А това са каузи, които си струва да се продължават. След евроизборите имаме и общо събрание, тогава ме питайте пак.

- Как оценявате постъпката на някои млади социалисти в страната, които напуснаха редиците на БСП и се включиха в проекта АБВ?

- Право на личен избор. Опитвам се да разграничавам кадърните от некадърните леви политици, а не БСП – АБВ поддръжниците. Както и тези, които са способни да отговорят на очакванията на гражданите, а не на очакванията на председателите си. Хората с характер бият на очи.

- Имате ли покана от Георги Първанов да участвате в неговия проект?

- Имам покани за много неща и от много хора. Повечето  предложения са достатъчно закъснели и натоварващи. Но на Ненко Темелков и фен клуб да направят, няма да се запиша в него.

- На 29 март тази година ще има национална отчетно-изборна конференция на Младежкото обединение на БСП. Според Вас има ли достатъчно подготвени млади социалисти, които да поемат щафетата?

- Младежите много добре се оценяват помежду си и ако бяха оставени на собствен ход, щях да съм спокойна за щафетата. Познавам всички водещи кандидати за председател на Младежкото обединение – всичките са подготвени. Знам го, защото с всички имаме едно доста високо ниво на подготовка в дългогодишния проект за обучение на млади политици в ИСИ, с някои от тях сме завършили и Българското училище за политика. Не всички от тях обаче имат еднаква ценностна система и не всички се ползват с подкрепата на ръководството – все фактори, които доказано работят на конференции.

- Според Вас БСП ще има ли успех на евроизборите с водач на листата лидерът на БСП Сергей Станишев?

- Не знам защо всички са се вторачили в председателя и водача. Като цяло като че ли стана практика в листите на всички партии да има съмнително подготвени лица, по някое липсващо знаково име и някой и друг роднина.

- Галина, според Вас избирателите с леви убеждения за кого ще гласуват – за БСП или за проекта АБВ на президента Първанов?


- Със сигурност за много хора ще бъде труден избор.

- Каква литература обичате да четете през свободното си време?

- Политика, психология, това са теми, които присъстват трайно в библиотеката ми. Напоследък по-често и художествена литература – все по-често от книгите на дъщеря ми. Последната книга, която прочетох, е препоръчана от нея – „Вината в нашите звезди“ на Джон Грийн.

-        С какво ще се занимавате отсега нататък?

-        Не усещам голяма промяна в живота си, поне не все още. Ще се занимавам с неща, които осмислят и удовлетворяват. И ще се стремя да е с хора, които ценят аргументите и качествата, а не лицемерието и страха. И за щастие хората, които обичам, са до мен.

Няма коментари :

Публикуване на коментар