понеделник, 20 май 2013 г.

Образователната реформа трябва да започне от Перник

Образователната реформа е като чудовището от Лох Нес, всички са чували за него, но никой не го е виждал. Крайно време е да се спре с порочните практики в българските училища, които са най-фрапиращи именно в миньорския град.
Не може хора, завършили готварско майсторство да преподават по физика и химия, а физиците и химиците да преподават - Труд и техника. Някак си не е нормално!

Някак си не е нормално и в пернишкия университет, който гордо носеше абревиатура ПУТКА да обучава 70 студенти. Университет за 70 човека, че то на времето имаше училищни класове по 30 деца. Някак си не е нормално за най-малката инициатива и то не нейна, директорката на Професионална гимназия по икономика-Перник Юлиана Ефремова да се пъчи като силно превъзбуден жираф. Завели учениците в държавния архив-Перник, ама какво от това, че няколко даскали са получили някоя друг лев допълнителни пари от тази работа. Няма кой да каже две практически думи на децата, които реално да им помогнат в живота, а зе сметка на това даскали им сричат по учебници от преди 20 години.

Ясно е, че тази тенденция надхвърля рамките на Перник, но е ясно и, че много хора в образователните среди в миньорския град са се разпищолили повече от Митьо Пищова.

Някак си не е нормало в София учителка да влиза пияна в час и да показва танцувални умения. В Пловдив пък даскал успя да я задмине, като дори бе накарал учениците си да танцуват харлем шейк. Млада даскалка пък се залюби със свой ученик, а директорът заплашваше медиите, че ще ги съди, ако пишат за случая. Еми айде сега ме съди, г-н директоре!

Трябва да има реформа в образованието, като тя задължително започне от най-ниските етажи, а не само с подмяната на поредния министър. Вече е доказано, че само със смяната на министри не се постига нищо!

Николай Георгиев

Няма коментари :

Публикуване на коментар