вторник, 27 ноември 2012 г.

Община Перник плаща месечно 6666 лв. за табела

Потресаваща история за най- скъпоплатения наем на та­бела в България, а може би и по света. Афера, която показва как най-бедната община в България - Перник е платила 400 000 лева и продължава да плаща 80 000 лева годишно за едно нищо в ромския квартал Рудничар.

Това е най-скъпоплатената табела в България. Тя се намира в ромския квартал на Перник - Рудничар. За да стои на вратата, която виждате заснета, Община Перник плаща наем от порядъка на 80 000 лева го­дишно, или 6 666 лева месечно, средно. Сума, която е фрапираща, но факт. В пернишкия ромски квартал Рудничар се намира сграда - прилича на нещо средно между трафопост и кафене - 2 в 1. Оказва се обаче, че тази сграда е построена върху частната собственост на четири собственика. Те разбира се искат пари за наем, в следствие на което луди средства от уж бе­дната Община Перник се плащат за наеми на едно безумие.

На заседание на Общинския съвет кмета на Пер­ник Росица Янакиева описва това място с думите: "Публично място, на което се извършват публични дейности, където се предоставят публични услуги" - край на цитата. Ние обаче сме озадачени. За тези пари ще може месечно да се изплаща примерно цяла ледена пързалка, плюс още два или три атракционна и хората да са доволни. Каква ли е публичната дей­ност, която в центъра на кв. Рудничар се извършва и си струва наема от близо 7000 лева на месец? Ние не повярвахме на тази история. Но кмета Росица Янаки­ева потвърждава страховете ни.

Тя казва: " В кв. Руд­ничар, централната част на квартала, в която е раз­положено читалището, магазинна мрежа,трафопост и други сгради и съоръжения в обществена полза се оказва, че предишни собственици по една или друга причина са си възстановили собствеността. Ежегод­но те по съдебен ред вземат на Общината около 80 000 лв. наем". Това са точните думи на пернишката кметица. Тя иска отчуждаване на новите собствени­ци, с което те ще получат още тлъсти суми, само, че вече като обезщетение.

Според кмета Росица Янакиева само за тези 5 годи­ни по 80 000 са дадени 400 000 лв. "Само това, което до тук е платено", гръмва Янакиева.

"За Перник" реши да отиде на място и да види за какво става на въпрос. Искахме да видим каква е тази публична дейност, която се извършва на този имот, та си струва огромното финансово източване на Общи­на Перник. На място се оказва друго. В така нарече­ния трафопост има една кръчма, втора кръчма, а до него и трета кръчма. Кебапчета и кюфтета. Бира и мастика. До едната кръчма виждаме врата, на която има табела с надпис "читалище". Решаваме да вле­зем, да разгледаме читалището, и да попитаме напри­мер коя е любимата книга, която жителите - роми от квартала най-много четат. Но, уви!

Пред вратата ни посрещат трима младежи, пише сайта. Две момчета и едно моми­че. Мацката си изнесла стол и се облегнала на врата­та на "читалището". Казваме им, че сме тръгнали до читалището, а те се чудят какво е това. Посочваме им табелата на вратата, а те казват, че там няма никой от много време. Направо замръзваме. Възможно ли е да даваме 80 000 лева годишен наем за публична дейност, която я няма? Явно в Перник е възможно, пише още авторитетния пернишки сайт.

Zapernik.com

Няма коментари :

Публикуване на коментар