понеделник, 19 ноември 2012 г.

Земята се сгорещява с 4 градуса, идат страшни катаклизми

Нито една страна не е имунизирана срещу промените в климата, предупреди Световната банка в специален доклад по темата, цитиран от Ройтерс.

Базираната във Вашингтон международна финансова институция обобщи, че всички държави ще страдат от последиците от глобалното затопляне, но най-сериозно от очертаващия се недостиг на храна, покачване на морското равнище, циклони и суша ще бъдат засегнати най-бедните.

Експерти на банката са създали като прогноза "черен" сценарий при повишаване на средната температура на Земята с 4 градуса по Целзий до 2060 г. Според него предстои “водопад от катаклизми”, с които планетата ни може и да не се справи.

Най-зле ще са най-бедните държави,предупреждават експертите, като прогнозират многобройни природни бедствия, хранителни кризи, недостиг на вода, по-конкретно в Източна Африка, Близкия изток и Южна Азия, голямо повишаване на детската смъртност в Африка южно от пустинята Сахара и нов пик в разпространението на някои заразни болести.

В по-общ план промените в климата може се превърнат в "най-голямата заплаха за биоразнообразието", подчертава международната финансова институция.

Няма коментари :

Публикуване на коментар