сряда, 31 октомври 2012 г.

Младите лидери на Перник

Завърши първият модул от Академията за лидери, която организираха Перник на младите и Община Перник. Под мотото „Лидерството като детска игра" се проведе обучение за младежи в общинска база в с.Рударци в дните 26-28 октомври.
В него взеха участие 24 участници, сред които присъстваха и доброволци на БМЧК Перник, ОМС Перник, фондация П.У.Л.С. и Колоездене Перник. Останалите ученици бяха от ПМГ „Христо Смирненски", ПГИ Перник, ПГОТ „Свети Иван Рилски" и ПГТС „Арх. Йордан Миланов".

Трите дни протекоха съпроводени с много положителни емоции, игри и нови знания. Организаторите споделят, че са изключително изненадани от креативността и енергията на младежите и са доволни от постигнатия резултат. След единодушно решение Перник на младите прецениха, че във втория модул на обучението, което ще се състои на 22-25 ноември, ще преминат всички участници.

Освен знанията за работа в екип, изнасянето на презентации пред публика, защитаването на позиция и организационните умения, учениците успяха да се докоснат и до същината на доброволчеството и младежките дейности. В задачите им дори беше включено да се разделят на три групи и да разработят съвместно три отделни кратки театрални постановки.

Темите, които засегнаха в тях бяха: отношението родител-дете, насилието, употребата на наркотици и неформалното образование. В последната си задача те бяха разделени на две групи, които до началото на втория етап от Академията ще трябва да изпълнят по един проект. Първата група се зае с организирането на екологичен хепънинг, който ще има за цел да насърчи перничани да преизползват ненужните вещи и да правят от тях красиво обзавеждане за дома.

Втората група си заложи целта да постави превантивни табели за пътна безопасност в района около магазин "Kaufland" на ул. "Шести септември" . Разходите за проектите ще бъдат от бюджета за младежки дейности на Община Перник.

Няма коментари :

Публикуване на коментар