неделя, 28 октомври 2012 г.

Доста притеснително, земната кора се пука и отприщва вълна от мощни земетресения

Земята започва да се пропуква. Учени направиха шокиращо откритие, като установиха, че планетата ни се напуква. По една от най-големите тектонични плочи, съставящи земната кора са открити пукнатини, съобщава вестник „Ел Паис“.

Именно това стряскащо явление е причината за двете разрушителни земетресения на територията на Суматра на 11 април, посочва изданието. Разломът на тектонична плоча е доста рядко, но същевременно изключително опасно събитие. Според учените земетресението с магнитуд 8,7 по скалата на Рихтер е причинено от четири сериозни пропуквания в тектоничната плоча – три паралелни между тях, и четвърто – в перпендикулярна посока.
Само два часа по-късно е станало второто земетресение, което е било с малко по-малка мощност – 8,2 по Рихтер. При него се е пропукало океанското дъно.

По думите на университетския преподавател в Южна Калифорния Торн Лай, вече е налице разделянето на Индоавстралийската плоча на две части. Но това не е тотално разделение на двете части, а е мрежа, преплетена от множество пукнатини, допълва ученият.
Според Мигел Ераис, геофизик от Мадрид, разломите на тектоничните плочи се случват през няколкостотин хиляди години на Земята. Той е на мнение, че ставаме свидетели на началото на формиране на нови граници между самите плочи.

Разрушителните и катастрофални земетресения в Суматра предизвикаха и необичаен ефект от другата страна на Тихия океан. Те са предизвикали увеличена сеизмична активност в Калифорнийския разлом, разкри Фред Полиц от USGS.

Дартс Нюз

Няма коментари :

Публикуване на коментар