неделя, 23 април 2023 г.

Борис Цветков откри възпоменателна плоча на граничаря Георги Стоименов

Възпоменателна плоча на младши лейтенант Георги Стоименов бе открита днес  в махала „Егреците“ на радомирското село Стефаново. Инициатор за поставяне на възпоменателния знак е клуб „Мл. лейтенант Вергил Ваклинов“ в Кюстендил.

Жители на селото и общините Радомир, Перник, Кюстендил и София,  членове от клубовете на граничарите в Кюстендил и София присъстваха на откриването. Сред тях бяха и председателят на Общински съвет – Радомир Светослав Кирилов, главният секретар на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) – София полк. 

Павел Станев, председателят на областната структура на организацията старши лейтенант Любомир Лазаров,  Борис Цветков, член на НС на БСП и организатор за Пернишка област, Георги Георгиев – председателят на БСП Радомир и на групата общински съветници на БСП и Димитър Раински, член на ИБ на БСП Радомир и родственик. Присъстващите  с едноминутно мълчаниепочетоха паметта на мл. лейтенант Георги Стоименов.

Мл. лейт. Георги Стоименов е загинал на 20 години, защитавайки държавната граница при престрелка край връх Сарабурун. Това е най-тежкото крайгранично стълкновение с българска диверсантска група в историята на Гранични войски. Тя се е случила на 31 март 1952 година. Според официалните данни убити са двама диверсанти и един ранен е заловен. Загинали са трима български граничари – Стоил Косовски, Георги Стоименов и Асен Илиев.


В центъра на с. Вълче поле има паметник на тримата загинали граничари. Част от личните им вещи, снимки, личното оръжие и бюстовете им от граничния отряд в гр. Любимец и от заставите, на които са служили, се съхраняват в музея на граничарите в бившия граничен отряд в Ивайловград.

Няма коментари :

Публикуване на коментар