четвъртък, 14 януари 2021 г.

Секси дознателка събирала данни за съдии и прокурори заради любовта си към подсъдим

През май 2015 г. при дознателите в Първо районно управление на благоевградската полиция идва ново попълнение. 25-годишната Розалина Кьосева е назначена на длъжност младши разследващ полицай. Тя е дъщеря на дългогодишния уважаван служител в системата на МВР Георги Кьосев.

Никой тогава не предполага, че 4 г. по-късно - на 25 март 2019 г., младата и красива дознателка ще бъде арестувана от тежковъоръжени полицаи от “Вътрешна сигурност” на работното място.

Акцията е предприета след изобилие от сересета и вероятността тя да замине за втори път за Гърция, където дни по-късно е делото в Апелативния съд в Солун по Европейската заповед за арест, издадена за нейния любим Владимир Бойчев.

Година и половина фатална любов към бандит може да докара до 8 г. затвор на вече бившата служителка на МВР. Розалина Кьосева ще се изправи пред съда, след като преди седмица районната прокуратура в Благоевград внесе обвинителния акт и се очаква насрочване на делото.

Ако съдът я признае за виновна, най-вероятно ще отнесе условна присъда, защото всички престъпления, в които е обвинена, е извършвала от любов, а не срещу заплащане. Кьосева ще отговаря за 5 престъпления, всички свързани с нейния приятел Владимир Бойчев, познат като Владо Боклука.

Обвинена е за осуетяване на наказателно преследване при изпълнение на службата си, разгласяване на служебна информация във вреда на държавата, лично укривателство, съставяне на официален документ с невярно съдържание, лъжесвидетелстване. Най-тежко наказание се предвижда за първото обвинение - от 2 до 8 г. затвор.

И всичко това е правила от любов към 32-годишния Бойчев, многократно осъждан и известен в активния криминален контингент, регистриран по линия на наркотици, проституция и фалшива валута.

“Мотивите да извърши престъпленията не са користни. Напротив - изтеглила е потребителски кредит от 25 000 лева и му е дала парите да ги харчи”, каза районният прокурор Борислав Ковачки.

Случайно започва опасната близост между дознателката и Бойчев. През декември 2016 г. е образувано досъдебно производство за измама, което е било разпределено на Кьосева. Имало данни, че съпричастен е Владимир Бойчев. Дознателката започнала работа по възложеното разследване като призовала Бойчев за процесуално-следствени действия. Първоначално той не бил установен.

Впоследствие, след като бил редовно призован, на 24 август 2017 г. се явил в РПУ и е разпитан от Кьосева. Най-вероятно на тази среща е припламнала искрата между тях. След това тя започнала да поддържа приятелски отношения с него. Двамата непрекъснато си звънели по телефона, срещали се, тя гостувала в дома му.

Въпреки тези нерегламентирани контакти дознателката продължила да води разследването по делото. Тя не изпълнявала задълженията си по това разследване, бездействала, не извършвала своевременно и коректно действия за изясняване и разкриване на истината в рамките на законните срокове.

Кьосева е знаела за водено наказателно дело срещу Бойчев в Гърция за фалшива валута. Той е бил осъден там на 6 г. затвор. Възползвала се от достъпа до информационните масиви на МВР, извършила справка и разбрала, че е обявен за издирване в Шенгенската информационна система от гръцките власти и за него е издадена Европейска заповед за арест.

Вместо да предприеме действия по служба, тя го уведомила за това и той се укрил от правораздавателните органи. Влюбената жена го посещавала - носела му храна, давала му съвети. Ангажирала адвокат за депозиране на жалби и молби по повод неизпълнение на издадената европейска заповед до различни органи в това число и в Гърция.  

Лично посетила съда в Солун по делото му за издадената заповед и свидетелствала в негова полза. Казала, че го познава служебно и магистратите са се доверили като на български служител в МВР. В същото време тук срещу Бойчев е имало разследване за закана с убийство по жалба на жена му. Заради тези показания там е обвинението, което тук е повдигнато за лъжесвидетелстване.

Кьосева се снабдила с решението на чуждестранния съд, въз основа на което издадената от гръцките власти заповед за арест спрямо приятеля била оттеглена и издирването му е преустановено.

На 19 февруари 2018 г. Бойчев е задържан в Благоевград, за да излежи присъда от година и 5 месеца затвор за участие в организирана престъпна група за наркотици по дело срещу него в Специализирания наказателен съд.

Под предлог, че като разследващ полицай извършва действия по досъдебни производства, както и такива, които нямат отношение към Бойчев, дознателката няколко пъти го посещавала в ареста. Ходила и на свиждане в затвора в София и в Бобов дол. Само за един месец го е посетила 5 пъти.

По негова молба му предоставяла справки от информационните масиви на МВР за други лишени от свобода, които Бойчев изнудвал за пари. Събирала информация за служителите на затворите и членовете на семействата им и му я предоставяла с цел да бъде използвана за заплашване и мотивиране да не извършват действия по служба спрямо него. Той бил преместен от София в Бобов дол, защото е заплашвал надзиратели и членове на семействата им, обясниха разследващите.

“Не е нужно да им казва, че ще ги убие например, но е достатъчно да им каже: “Знам коя е жена ти, децата ти, къде живеете или нещо подобно”, обясни прокурор Ковачки. Зад решетките Бойчев не бил от примерните затворници, налагани са му няколко наказания.

Кьосева имала ежедневна комуникация с любимия си по мобилен телефон. Въпреки забраната той имал няколко телефона и симкарти. По време на тези разговори той получавал служебна информация по водени от нея досъдебни производства, провеждани полицейски операции, дадени указания от наблюдаващите прокурори. Претенциите му към нея стигали дори и дотам тя да включва високоговорител при разговорите с прокурори, които били чувани от него.

За да прикрие реалната причина за осъществяване на личните си срещи и контакти със затворника, както и за да не бъде ограничавана във времето и от присъствието на служители от затвора, Кьосева оформяла официални документи - писма, протоколи за разпит на свидетел, изготвени, подписани и подпечатени по надлежния ред, в които удостоверявала неверни обстоятелства.

Още през 2018 г. в дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР постъпил сигнал за нерегламентираните отношения на служителката с лице от криминалния контингент и неправомерните действия. Около два месеца били събирани доказателства, докато се стигне до реализацията и ареста.

В кабинета на Кьосева били открити списъци с имена и данни за следователи, съдии, прокурори и надзиратели, както и адресите на техните деца и семейства. В деня на ареста е направен и обиск в килията на приятеля в Бобов дол, където е намерен мобилен телефон. След изтърпяване на присъдата си Бойчев е излязъл на свобода и според осведомени вече е в чужбина.

След около 10-ина дни в ареста дознателката бе пусната под домашен арест, по-късно мярката бе променена на парична гаранция. Докато се гледаха делата за мярка, бащата Георги Кьосев бе в съда, за да окаже морална подкрепа на дъщеря си. Той бе категоричен, че тя може и да се е влюбила в неподходящия човек, но не е извършвала престъпления. Знаел за връзката и бил против, опитвал се да вразуми дъщеря си, но безуспешно.

Няма коментари :

Публикуване на коментар