понеделник, 11 януари 2021 г.

Няма смисъл да се мъчат перничани, за пиара на Бойко

Може би вече сте забравили, но аз помня. Когато започна строежът на тръбата от София за Перник, написах, че тя ще е готова, когато няма да има нужда от нея.

Така и стана - две седмици преди построяването й в язовир "Студена" имаше достатъчно вода.

Но новоизплюпеният по това време министър на екологията Емил Димитров, родом от Перник, продължи да държи собствения си град на режим. Неговото обяснение беше - за да остане достатъчно вода.

А истинското беше - да не стане Бойко за резил, че направи излишна тръба. Тогава много пъти писах, че на пролет, както почти всяка година язовирът ще прелее и няма смисъл да се мъчат перничани, за пиара на Бойко. Е, не познах - преля още зимата.

През тръбата за 25 милиона (или 31 млн, ако броим връзката с водопровода на Перник), протекоха общо 4 млн. куб. вода - колкото в момента се вливат в язовор "Студена" за седмица.

И не - тръбата от София към Перник не е излишна. Ще има сушави години и тогава ще върши работа. Излишно беше да се строи във форсмажорни обстоятелства. Можеше да се строи нормално, за 5-6 месеца и щеше да излезе 15, а не 25 млн.

Излишно беше да се държат перничани на режим, за да стане тръбата готова, за да се каже, че Бойко им е пуснал водата. 

"Студена" е малък язовир. Затова почти всяка година прелива. Запомнете това, когато някой почне да ви обяснява, че не е източен, а природата е виновна.

Владо Йончев, Фейсбук

Няма коментари :

Публикуване на коментар