събота, 25 януари 2020 г.

Оставката на премиера Бойко Борисов поискаха перничани

Жители на Перник и граждани на други населени места протестираха днес в центъра на София заради водната криза и мръсния въздух. Протестиращите поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова. Протестът бе организиран от Инициативен комитет “Спаси Перник”. Посланието на протеста е: “Вода за Перник, вода за България!”.

Облечени в жълти жилетки, жителите на Перник протестираха пред сградата на Министерския съвет в София под наслов – “Сурва от Перник”. Заради водната криза в града беше отменен традиционният фестивал, който трябваше да започне на 24 януари и да завърши утре, писа cherveno.bg.

“Искаме като нормални граждани и нормални хора – чист въздух, вода! Това са права на всеки един човек. Заради моите деца съм тук. Искам те да живеят нормално. Искам тази България да е нормална за всички и всички да имаме права!”, заяви пред БНР протестираща.
Протестът на перничани бе подкрепен от жителите на Бобов дол. Те се оплакват от мръсния въздух в общината.
Кметът на града Елза Величкова обясни: “Нашият проблем е горенето на боклуци в ТЕЦ “Бобов дол”, което трови хората от община Бобов дол…”.

Жители на Сливен и на София се присъединиха към протеста на перничани пред сградата на Министерския съвет. Те издигнаха плакати с надписи: “Не спете. Борете се за живота си“.

Водният режим в Перник започна на 18 ноември миналата година. Кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че до две седмици язовир “Студена” ще достигне “мъртвия” си обем.

Няма коментари :

Публикуване на коментар