четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Какво трябва да знаете, ако се отоплявате на дърва?

Безспорно отоплението на дърва не може да се сравни по капацитет с това на климатик, радиатор или друг електроуред.

Освен това, повечето печки и камини на дърва са приспособени и за готвене, като така допълнително спестявате електричество. Също така високата алергичност и изсушаване на въздуха, което предизвикват климатиците, не се наблюдава при тях. За да бъде най-рентабилно отоплението на дървена печка, трябва да сте наясно със следните характеристики на дърветата:
  • дъб - много плътна дървесина; развива висока топлина при горене; хубаво е да изсъхне поне една година, преди да се използва;
  • клен - труден за цепене; с висок капацитет на топлина; хубаво е да е престои една година, за да изсъхне добре;
  • череша - гори със средна температура; има хубав аромат; прави голям пламък без много пушек;
  • бреза - гори много бързо; свети и топли много; подходяща за подпалка;

  • бор - с високо съдържание на смоли, които се изпаряват при горене; прави разхвърляни пламъци; не е подходящ за единствена дървесина за огрев;
  • бряст - много плътна и твърда дървесина; труден за цепене; не ухае много приятно, докато гори;
  • кестен - цепи се и се разпалва лесно; гори със слаба топлина; прави голям пламък с тежък пушек.
framar.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар