петък, 18 април 2014 г.

Вижте кой даде гората на една фирма, Галина Асенова защити перничани

Публикуваме стенограмата, в която се вижда нещо потресаващо. Вижте как общинските съветници, съвсем законно харизват цялата пернишка гора за стопанисване и управление на една фирма. Вижте кой е бил "за" и кой "против". Вижте имената на гласувалите! Вижте цялата истина:


О Б Щ И Н С К И С Ъ В Е Т - П Е Р Н И К
П Р О Т О К О Л
№ 9
Днес, 28.06.2012 г. от 13.00 часа в Конферентната зала на Дворец на културата се проведе извънредно заседание на Общински съвет Перник.
На заседанието присъстваха 40 общински съветника, отсъства 1, а именно:
1. Георги Петров Захариев
Заседанието откри и води Председателя на ОбС гр.Перник г-н ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: Присъстват 40 общински съветници


ПО ТОЧКА 12 ОТ ДНЕВНИЯ РЕД – ДЗ /ВХ. № 356/19.06.2012 Г./ ОТ ГРУПА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТНОСНО: СЪЗДАВАНЕ НА ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО С ОБЩИНСКО ИМУЩЕСТВО „ОБЩИНСКИ ГОРИ – ПЕРНИК” ЕООД:
ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: ДЗ-ка бе разгледана в три от ПК. Давам думата на председателя на водещата комисия г-н Алексиев за становище по ДЗ-ка.
МИХАЛ АЛЕКСИЕВ: На свое заседание, състояло се на 25.06.2012г., комисията обсъди ДЗ вх. № 356/19.06.2012г. от група общински съветници, относно: Създаване на търговско дружество с общинско имущество „Общински гори – Перник” ЕООД.
След направените разисквания,комисията предлага на Общински съвет Перник да вземе следното решение: І. 1.Създава еднолично търговско дружество с ограничена отговорност “ Общински гори – Перник “ ЕООД, със седалище и адрес на управление : гр.Перник, ул.” Радомир”, №1, етаж 1, стая № 7 .



2.Приема учредителен акт на “Общински гори – Перник “ ЕООД.
3.Определя предмет на дейност на ЕООД “Общински гори – Перник”: организиране на самостоятелно и/или чрез възлагане изпълнение на дейности в горските територии общинска собственост; ползване на дървесина и недървесни горски продукти; организиране и провеждане на мероприятията по защита на горските територии от вредители, болести и пожари; организиране и провеждане на противоерозионни мероприятия; поддържане разнообразието на екосистемите и опазване на биологичното разнообразие; организиране и възлагане на проектиране и строителство в горските територии; създаване на нови гори върху земеделски територии; опазване на горските територии; предоставяне и извършване на обществени услуги, както и всякаква друга дейност или услуга, незабранена със закон, след регистрация или лиценз на дейностите, за които се изискват такива.


4.Предоставя горските територии собственост на Община Перник за стопанисване, управление, защита и опазване на “Общински гори – Перник “ ЕООД.
5.Капиталът на Дружеството е в размер 10 000 лв., разделен в десет дяла по 1000 лв. Същият следва да бъде внесен в ТБ в Република България в срок до 7 дни от влизането в сила на това решение.
6.Дружеството се създава за неограничен срок.
7.Предоставя за възмездно ползване общински имот представляващ две стаи в сградата на ул. “Радомир” №1, етаж 1, стая №7 и стая № 9
8.Определя наемна цена на предоставеният имот 2.00 лв. за кв. м.
9.Дружеството се управлява и представлява от Управител.
10.Избира за управител, до провеждане на конкурс-считано от датата на регистриране в Агенцията по вписване, инж. Любомир Илиев Минев, ЕГН 5508213801 от гр. Перник, ул.

“Търговище” № 16.
11.Упълномощава кмета на община Перник да сключи договор за възлагане на управлението с управителя.
12.Възлага на управителя да предприеме необходимите действия за вписване на дружеството в срок съобразно разпоредбите на Търговския закон.
13.Определя месечно възнаграждение на управителя в размер на 3,2 (три цяло и две) средни брутни работни заплати за дружеството.
14. Задължава кмета на Общината в едномесечен срок от влизането в сила на настоящето решение да уведоми Регионална дирекция по горите – Кюстендил за избраната форма на управление.
ІІ. Текстът на чл. 3 от Учредителния акт на дружеството да се чете както следва: „Седалището и адресът на управлението на дружеството са: Република България, гр. Перник, ул. “Радомир” №1, етаж 1, стая №7 .

ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: ДЗ-ка бе разгледана в още две ПК, Становището на ПК „ЕЗГ” е пред вас и сте се запознали, както и Становището на ПК”БФЕ”, което е аналогично на Становището на водещата комисия. Други мнения и съображения по проекта за решение предложен от групата съветници и допълнен от водещата комисия?

ГАЛИНА АСЕНОВА: Ще се постарая да бъда съвсем кратка точно в три аспекта, касаещи тази ДЗ-ка. Първо, искам да изразя възмущението си от разпределението на докладната и определянето на ПК”ИВСПИ” като водеща, с което автоматично Председателя, Председателския съвет или който разпределя докладните от зам.председателите обявява, че горите на община Перник са обект на икономически въпроси, което е абсурден нон сенс, защото общинските гори най-напред трябва да бъдат обект на ПК”ЕЗГ”. Разбирам донякаде това поведение на Председателя, т.к. заявявам и тук от микрофон, най-после намерих удобен случай да го кажа, че тази комисия няма председател, както виждате и днес той отсъства по тази така важна точка, първа от началото на мандата, която разглеждаме по същество към тази комисия. Г-н Георги Захариев проявява абсолютно некоректно и несериозно отношение към работата си в комисията, дори не обявява, че ще отсъства от нея, комисията почти се събира без кворум всеки път, трябва да се изчака да се съберем четири души от нея. Това означава, че не само той, изобщо колегите, в комисията изключително несериозно отношение към предмета на тази комисия.

Поставих няколко пъти въпроса пред Председателя, нямам идея дали до момента сте говорили, г-н Председател, с някого разбирам, че тези места са квотни на партиите, разбирам, че Патриотично обединение няма друг подходящ човек за председател, но Ви моля да си преразгледате отношението към тази наистина така важна комисия. Опитахме се въпреки всичко в нея да водим няколко дебата още по времето, в което тази тема се разглеждаше на основание ДЗ-ка внесена от г-жа Янакиева, с която тя предложи да формираме общинско предприятие „Общински гори”, тогава г-н Любомир Минев присъстваше на заседанията на комисиите, двата пъти в които се опитвахме да я дискутираме, за да защити тази докладната, за да защити формата общинско предприятие със следните три довода, настоявам да ви ги прочета, това са негови думи, водила съм си записки: „1. ЗГ вменява ангажименти на Кмета на Общината по отношение контрола на управлението на горския фонд и чрез който закон кмета издава наказателни постановления, затова формата общинско предприятие, използваща експертизата и на цялата администрация е по-подходяща от двете форми между предприятие и търговско дружество” 2.

Общинското предприятие може да бъде бенефициент по европроекти чрез Общината, общинското търговско дружество не може” 3. „Общинското предприятие не акумулира печалба, няма и данъци и реинвестира в дейността си сумите, които формира като такива.” Очакваните приходи според г-н Минев са на стойност 180 000 лв. срещу разходи от 80 000 лв. Значи, тук наистина, много правилно г-н Караилиев е преценил, че общинските гори са един изключително добър обект на икономическите въпроси в община Перник и очевидно е разглеждал само този аспект от това дружество, което отново, позволете да не се съглася.

Направих си труда да направя няколко проучвания, в момента наистина има различни казуси в много от общините, обаче това, което най-напред те правят там е под егидата на Областния управител, функцията му тук тотално е изключена, да се провеждат различни дебатии и дискусии между Общините в областите, Регионално управление на горите, Агенцията по горите, Министерство на земеделието, Държавните горски стопанства, всичките те са институции, които имат отношение и към Общинския горски фонд, категорично го твърдя. И ей така да взимаме с лека ръка някакви решения, при положение, че опитах да инициирам дебат, обаждах се два пъти на председателя на нашата комисия „ЕЗГ”, да го помоля да направим такова нещо в ОбС и с помоща на Областния управител, той категорично ми отказа среща под предтекста, че е в черешова кампания, а преди това някаква друга кампания имаше през март месец, когато разглеждахме предишната докладна.

Това е изключително несериозно. Последно, каквото и да си говорим тук, базирайки се на практиката, която имаме в този ОбС по всяка вероятност ние ще вземем това решение, ще създадем търговско дружество и ще му гледаме сеира. Но настоявам, от „предмета на дейност” категорично да отпаднат две неща: „организиране и възлагане на проектиране и строителство в горските територии”, разбирам че предмета на дейност е преписан от ЗГ, където е регламентирано как се управлява държавния горски фонд и там този аргумент има своето място.

Г-н Минев в комисията каза, че няма нищо против този предмет да отпадне в мнението си на експерт. И не разбирам защо се налага накрая на предмета на дейност след запетаята да има: „както и всякаква друга дейност или услуга незабранена със закон след регистрация или лиценз на дейностите за които се изискват такива” . Какво ще правим на територията на тези горски територии? Или създаваме нещо, което управлява горския фонд или казваме, че използваме тези 3 000 хектара и повече за някакви други други дейности. И обърнете внимание, явно е техническа грешка, в Учредителния акт чл.2 латиницата се изписва „obshtinski” има все пак и „sh – ейч”. Настоявам точката да се отложи, г-н Караилиев, заедно с председателя на ПК”ЕЗГ” и съдействието на областния управител да организираме една качествена дискусия в присъствието на всички заинтересовани институции и отговорни страни, и тогава не възразявам да обсъждаме тази точка и да вземем решението, което мнозинството реши. Нека проведем един организиран дебат, както правят, уверявам ви в другите области, за да няма след това съмнение „тук едни хора от ГЕРБ продадоха горите на общината”.

ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: Г-жо Асенова, по отношение на разпределението, Вие сама може да си отговорите защо не сте водеща комисия – поради факта, че не може да си организирате работата в комисията, аз не мога да седна ви организирам. Това, което съм направил е по Ваше изрично настояване, запознал съм ПС с този проблем, по отношение Председателя на вашата комисия.
Тъй като имахте няколко предложения за допълнение и накрая за отлагане на точката, не зная какво да подложа на гласуване. В крайна сметка, Вие какво искате – да отложим или да поправяме или да допълваме?
Вашето последно предложение е да отложим взимането на решение по тази ДЗ-ка. Другите предложения, които ги направихте, съгласно Правилника ще ги искам в писмен вид тук да ми ги представите. Други мнения?

ПЛАМЕН БОРИСОВ: Вземам думата в качеството ми на съвносител на ДЗ-ка и вземам повод от думите на г-жа Асенова. Само да поясня на трите й въпроса. Първо по отношение на това, кой взема решение дали да се образува или не общинско предприятие или търговско дружество, това е в правомощията на ОбС. Този въпрос е объждан в комисиите. По отношение на предмета на дейност, текста, който е употребен е както Вие сама казахте – копиран от закона. Освен това за финала „ и други дейности, незабранени от закон…”, това нещо се пише в предмета на дейност на всяко едно търговско дружество. Отворете Търговския регистър и ще видите, че във всяко едно дружество с ограничена отговорност, било акционерно дружество или каквото и да е друго търговско дружество има такова нещо. Това няма за какво да ви притеснява. По отношение на транслитерацията „ch” или „sh”, мисля че този текст е съобразен със закона за транслитерацията.

ПЕТЬО ФЕТФОВ: Г-жо Асенова, аз мисля че този дебат го водихме и го водихме достатъчно дълги месеци в ПК”ИВСПИ”, във „ЕЗГ” не знам как е воден дебата. Искам да кажа на хората от комисиите, в които този дебат не се е водил. Да, може да има общинско предприятие, закона позволява и търговско дружество, колеги. Но при създаване на общинско предприятие, това тежи на бюджета на Община Перник, т.к. това е допълнително ФРЗ, допълнителна издръжка, така е с всички предприятия, да те носят приходи в общинския бюджет, но влизат в бюджета на Общината, Вие сте член на „ИВСПИ” и сте длъжна тези неща да ги знаете. Докато при търговско дружество нищо не тежи на бюджета на Общината, дано дружеството да е на печалба, за да разпределяме и дивиденти.

НЕНКО ТЕМЕЛКОВ: Разглеждаме един изключително важен въпрос, толкова сериозен, че иначе нямаше да излязат младите хора на „Орлов мост” – проблема с горите на България, кой как ги стопанисва, за какви цели ги ползва, това изключително обществено благо или богатство, както искате го наричайте. Постъпихме с морския бряг по един начин, възможно е да постъпим с горите по същия. Взимаме решение в момента, в който Закона за горите е върнат, има вето на Президента, защото очевидно този закон не отговаря на обществените настроения и изисквания. Местният парламент има опасност да вземем също едно решение, което няма да отговаря на обществените изисквания и обществените настроения. Но, няма президент, който да направи вето на нашето решение, естествено има други механизми Кмета на Общината може да обжалва това решение, ако прецени, че то е нецелесъобразно и икономически неизгодно.

 Аз твърдя, че ще бъде точно такова. За съжаление, всички общински търговски дружества по една или друга причина последните 5-6 години са на загуба, с много малки изключения. И от това огромно обществено богатство ние ще създадем икономически субект, който ще бъде на загуба, а когато едно търговско дружество е на загуба е за сметка на активите, в случая на горския фонд. Нямаше действително едно сериозно обществено обсъждане на това какво да се прави с горите в Перник. Ние като общински съветници не направихме анализ на това какво се случваше до сега с горите и начина по който досега се експлоатираха. Да, беше предоставено за управление на една частна фирма, това се случи при предния кмет – г-жа Георгиева. Какво печелеше от това Общината? – Направихме ли анализ? Ако Общината печели, можеше да запазим същия вариант, ако губи търсим ново решение – вариант общинско предприятие, вариант търговско дружество.

Колегите споменаха, че общинско предприятие е по-целесъобразно, аз отстоявам също това становище, да, г-н Фетфов каза, че ще има администрация, служители, но и самия г-н Минев е казал, че едно предприятие може да печели от порядъка на 100 000 лв. като се сторнират разходи. Тези 100 000 лв. ще останат в бюджета на Общината. Сега, ако има такава печалба, в което аз дълбоко се съмнявам, ще остане в търговското дружество и то ще начисли дивидент от 300 лв. на Общината. И какво правим с това огромно обществено богатство? С лека ръка в незадълбочено обществено обсъждане, в т.ч.и в една от най-важните комисии ”ЕЗГ” претупваме, решаваме, след което ще си слагаме лед на главите всички. Ето защо, аз също подкрепям предложението на г-жа Асенова да отложим вземане на решение по този въпрос, най-малкото първо да видим какво ще се случи със закона за горите и второ – да направим много сериозно обществено допитване до перничани как да се постъпи с това обществено богатство, което не е на един или друг, не е на една или друга партия.

МИЛЕНА МИЛАНОВА: Уважаеми г-н Темелков, колеги. Да, наистина, проблема с горите е проблем за тази част от обществото, която вие представлявате и която не желае да приеме и приложи едни много добри европейски практики. За това, че има чуваемост на обществото и общественото мнение гарантира поведението и на кабинет, и на Президент. Но от двама колеги да чуя, че сме неподготвени, необсъдили една толкова важна ДЗ-ка, която сме дебатирали на три от водещите ни постоянни комисии, по която е имало всевъзможни разговори в т.ч. с експерти, на които е стъпила докладната, най-вече човек и експертното мнение.

И изявления, че едно търговско дружество, което бихме създали е обречено на фалит, т.к. нямало шанс да се случват стойностите посочени като предполагаеми печалби, за мен е несериозно. Тази ДЗ-ка е обсъдена, надявам се, не предлагате референдум, защото тази тема е дебатирана по надлежния начин, има три решения на комисии, на които са изслушвани експерти, а мнението, че водещата комисия трябва да бъде „ЕЗГ” и тя не съумява да организира дейността си, не бива да ангажира работата на целия ОбС. Аз лично смятам, че не би трябвало да блъмираме едно изготвено и одобрено от три комисии на ОбС решение или пък да отправяме някакви чисто политически нападки, когато говорим за нещо изключително ценно и то е горите. Нека не политизираме, нека вземем адекватното решение, което е консултирано и съобразено с експерти в тази област.

НЕНКО ТЕМЕЛКОВ: Мисля, че не говорих от името на партия, това го разбраха всички, в т.ч. и гражданите, които присъстват. Не приемам прибързаното решаване. Това, че са го обсъдили една или друга комисия говори само за това, че прибързваме, защото повтарям – нямаше обществено обсъждане по този въпрос. Считам, че трябваше да има обществено обсъждане, да предложим варианти на гражданите на Перник. Вие виждате, че има и дарени гори. Питали ли сме каква е волята на дарителя. Дали иска неговата гора, която е дарил на Общината да влезе в търговско дружество и да се продава дървесния материал от неговата гора дарена на Общината? Питали ли ли сме гражданите, които са залесявали, в т.ч. вероятно и тук присъстващи хора, залесявали гори над „Профилакториума”, Голо бърдо и т.н. ? Гората даже не е и общинска – обществена е.

РОСИЦА ЯНАКИЕВА: Уважаеми госпожи и господа общински съветници, уважаеми г-н Пламен Борисов, Петьо Фетфов, Ивайло Богданов, Иван Иванов, Милан Миланов, Десислав Аспарухов и Михал Алексиев. Не вземам повод от думите, които каза преди малоко г-н Темелков , но вие толкова много сте бързали да реализирате този ваш проект, че даже не сте прочели наистина какви са условията, при които дарителите даряват гората в „Мошино”. Тя е дарена под изрично условие, вие не сте си направили труда да намерите документа. Вие сте чули, че има някъде дарена гора. Тя е дарена само и единствено за изграждане на парк, така, че много ви моля, бъдете коректни, извадете тези 2 и 2 от 32,3 хектара, междудругото и сметките не са ви верни, толкова сте бързали, че и сметките не са ви верни.

А сега по същество: Ако гражданите на България са най-голямото богатство, по мое лично убеждение, то гората като част от природата е на второ място, защото гражданите не могат да съществуват без природата, те са в единна симбиоза. Твърде голямо богатство, твърде голяма хапка, твърде голям залък са тези общински гори. Така е разпоредил законодателя, така е върнал горите на Община Перник – 32 000 хектара, аз правя корекция, че не са 32 000 , а са 30 000 дка. И сега вероятно, в момента, в който в ОбС и в част от комисиите на ОбС е разглеждан този въпрос без да бъде публично достояние и обект на публично обсъждане, някой потрива ръце. Знаете ли от кога ме натискат да подпиша разрешение да се реже гората към х.Славей, поне от 3-4 години, не го правя, защото зная, че това не бива да се случва, не само защото е красива гората там, а защото тя има своята функция. Защото перничани няма да простят на никого една такава погрешна стъпка. Без обществено обсъждане с решение на 1-2 общински комисии, с решение, което днес ще вземе ОбС и ще носи отговорност. Кажете ми кое от общинските търговски дружества наистина работи поне без загуба, не говорим за печалба, това е общинска собственост, от тази общинска собственост би следвало да се генерират приходи, които да дават възможност Общината да решава един или друг проблем особено в тежка икономическа ситуация, в която се намираме в момента. Кажете ми кое общинско търговско дружество генерира печалба?

И не случайно в повече от 220 общини от 264-те горите се управляват по различен начин. Те се управляват с общински предприятия, а останалите 44 са избрали други модели, в т.ч. и партньорства със съответното горско стопанство на територията. Така сте преценили, така сте внесли докладната, аз мисля, че поне хората, които са внесли докладната, ще носят личната си морална отговорност, както и тези, които ще гласуват. Стопанисване – какво значи стопанисване на гората? Закона, който позволява да се прави проектиране, строителство и т.н., мероприятия в момента не е действащ. Вие обаче, залагате в устава на това търговско дружество управление, което към настоящия момент поне по моя оценка не е законово. Тук има юристи, аз в никакъв случай не съм юрист и нямам претенции да имам достатъчно познания, но на първи прочит това е в противоречие със закона. Нека говорим и за малките неща, в цялата тази ситуация, за да видим колко сме смешни в края на краищата. Става дума за двете стаи, които ще се дадат в сградата на ул.”Радомир”. Г-н Минев беше подготвил наистина една план-сметка на база разходите за осветление, за ток, за вода, за отопление, работни заплати, работно облекло, транспорт и т.н., щяха да останат 100 000 годишно от дейността на едно предприятие. Вие до там сте стигнали, че залагате по 2 лв. на кв.м. наем на 40 кв.м. площ за офиси. Е наистина е смешно и жалко.

Уважаеми госпожи и господа общински съветници, това не е решение, което взимаме с политическо пристрастие или непристрастие. В случая разбирате, че се поема една изключителна отговорност пред гражданите на Перник. Тази гора не е моя собственост, не е собственост на баща ми, тази гора е собственост на гражданите, недейте с лека ръка да похабявате това изключително богатство. След 70 години може да имаме такава гора, каквато имаме сега ако пристъпим към нейното управление по неправилен и неморален начин.

ЗАСЕДАНИЕТО СЕ ВОДИ ОТ ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ПЛАМЕН БОРИСОВ.
ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: Аз ще кажа няколко думи във връзка с това, което се опитват някои хора да внушават. Категорично не съм съгласен с това, което казахте, всички трябва да знаем, че там има приети лесоустройствени планове, в тези лесоустройствени планове са казва: „това трябва да се случи тази година, това другата година”. Не може така просто да хвърляме някакви обвинения във въздуха. Г-н Минев е тук, той може би най-добре ще ви разкаже. Но, това дали ще бъде търговско дружество, дали ще бъде общинско предприятие, дали ще бъде частна фирма, няма никакво значение, има лесоустройствени планове, пак повтарям, в тези територии са предвидени мероприятия и освен да се реже там се казва „просичане”, там се казва „строене на горски пътища”, защото вие говорите за горите – 300 000, 500 000, аз не мога да вляза в парка, където е в общината. В момента има територии и паркове, в които ние не може да влезем, поради причината, че няма пари и реално по никакъв начин не се поддържат, ще започнем да поддържаме и горския фонд. За какво говорим? Тук има планове, по тези планове са предвидени мероприятия и престанете да говорите само за рязане, има залесяване, има строителство и т.н.
ЗАСЕДАНИЕТО СЕ ВОДИ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ.
ПЛАМЕН БОРИСОВ: Приемам забележката на г-жа Асенова по отношение на транслитерацията, направих справка със Закона за транслитерацията, тя е права, така че моля да подкрепим нейното предложение.

МИЛАН МИЛАНОВ: Дискусията за гората започна още с началото на мандата, ако си спомняте. Обществено обсъждане, както го правим за бюджета, не се е състояло, обикновено на обществените обсъждания се съберем пак ние и част от общинската администрация и се опитваме да покажем колко знаем и колко разбираме. Не съм съгласен нито с г-жа Кмета, нито с колегите, които излизат с презумцията, едва ли не, че ОбС са някакви случайни хора паднали от небето, които едва ли не мислят как да си напълнят джобовете и едва ли не мислят най-лошото. Аз мисля, че тук такъв подход не трябва да бъде поставян въобще на обсъждане, защото тук присъстват 41 общински съветника, които мислят, които вземат решения, които спазват нормативните уредби и законовите разпоредби в страната. Нито един от нас, нито може да възлага сеч, нито Вие, г-жо Кмет, нито ние като ОбС, много добре знаете, че всяка година се приема план какви цени ще бъдат, какво ще бъде сечено. И общинската гора се използва, за да може населението на Перник да бъде облагодателствано от гледна точка на това да получава дървен материал след като Горското стопанство посочи какво може по тези лесоустройствени планове да сече. Нито един от нас не мисли първо да бъдат отсичани горите на Перник, нито един от нас не изхожда от тази презумция, че ще направи така, че Перник да стане отново лунен пейзаж, защото всички ние и като ученици сме залесявали Голо Бърдо, а пък най-важното е и вашият кандидат за представител на общинското предприятие, сега е отново кандидат за управител на фирмата, защото този същия, който беше кандидат за управител на общинското предприятие, януари месец убеждаваше, че трябва да бъде общинско предприятие, сега е кандидат за управител на общинската фирма.
РОСИЦА ЯНАКИЕВА: Бъркате, г-н Миланов.

МИЛАН МИЛАНОВ: Не бъркам, защото бях на комисията, когато Вие го доведохте, този същия човек, който защитаваше тезата за общинско предприятие.
РОСИЦА ЯНАКИЕВА: Много бъркате, г-н Миланов, аз съм довела г-н Минев като партньор по договор, с него сме работили през изминалите 2 или 3 години, вече не си спомням, като експерт, който да защитава позицията, която е имала Общината. Вие много бъркате, че той е бил наша кандидатура за общинското предприятие. На този етап въобще не сме говорили за каквато и да било кандидатура, така, че моля бъдете коректни.
МИЛАН МИЛАНОВ: Добре, поднасям своето извинение, ако не е така, но това беше човека, който Вие водихте като експерт, той беше човека с който Вие сте работили предишния мандат, това е същия човек отново предложен за управител. Значи той 4 години или 3, колкото Вие казвате е работил с Вас, така че не виждам какъв е проблема, че отново ще работи с вас в името и в интереса на гражданите на Перник.

РОСИЦА ЯНАКИЕВА: Един въпрос към г-н Миланов: Г-н Миланов, тези 30 000 дка гора, ако влязат в архива на търговското дружество, какво ще се случи с тях, ако по една или друга причина търговското дружество не се управлява добре, фалира? Какво се случва с тези 30 000 дка гора, разберете, не става дума за 3 дка, които човек може да преглътне? Гората е общинска, гората не може да бъде предмет на юридически въздействие при едно предприятие. Докато при една фирма е безспорен обект на претенции и те по съдебен ред ще решат, познайте в чия полза.

РАЛИЦА АНДРЕЕВА: Реплика. Уважаеми, г-н Миланов, никой от изказващите се колеги на групата на БСП и коалиция, както и Кмета на Община Перник не си позволи да каже „тук сме едни хора, които мислим как да си напълнят джобовете” по отношение на който и да е общински съветник. Ако това е личната Ви самооценка за Вашата работа, то групата на БСП и коалиция в състава й, сме последните, които сме в състояние да Ви разубедим. Но, моля да не се правят такива дълбоко неверни внушения. Никой от колегите не си е позволил да вменява това. Пак повтарям, ако това е собствената Ви самооценка за извършеното до тук, няма как да Ви разубедим, не можем.
МИЛАН МИЛАНОВ: Г-жо Андреева, всички тук слушаха за Вашите съмнения, които поставихте пред всички. А за това какво е моето лично и какво е Вашето, много добре се познаваме, за да давате Вие оценка, най-малкото Вие, може да си позволите да давате такива оценки.

ПЕТЬО ФЕТФОВ: Нека да се разберем едно нещо и да е ясно на всички, мислех втори път да не се изказвам. Тези 30 000 дка не влизат в актива на търговското дружество, те остават общинска гора. Спорът тук е как ще се управлява по-добре, дали с общинско предприятие или с търговско дружество. Не приемам това нещо, че не е имало дискусия. Щях да приема, г-жо Янакиева, ако преди Вие внесохте докладната за предприятие, тогава да се беше състояла дискусия и тогава хората да кажат предприятие или търговско дружество. Но Вие внасяте без да питате никой за предприятие. Защо не направихте дискусията преди това? Вие го внесохте в комисията за предприятие. Близо 4 месеца стои този въпрос и когато, той тръгва да намира решението си тук се изказват какви ли не неверни теории. Аз мисля, че накрая има хора тук, които желаят тази гора така да стои.
РОСИЦА ЯНАКИЕВА: Реплика. Не съм общински съветник, но имам право по всяко време да вземам думата. В т.4 на предложеното, вкл. и от Вас, г-н Фетфов, решение е записано „предоставя горските територии, собственост на Община перник за стопанисване, управление и т.н.” Какво означава това? Като изрежете дърветата, голи чукари да имаме? Това ли означава?
МИЛЕНА МИЛАНОВА: От името на група искам 15 мин. почивка.
ОБЯВЕНА БЕШЕ 20 МИНУТИ ПОЧИВКА.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ПРОДЪЛЖИ СВОЯТА РАБОТА В 15.15 ЧАСА С ПРОВЕРКА НА КВОРУМ. В ЗАЛАТА ПРИСЪСТВАХА 37 ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ
ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: Г-жа Асенова, искаше реплика .
ГАЛИНА АСЕНОВА: Репликата ми е към вашето изказване, г-н Председател. Изобщо не е удобно да отваряме тази тема, но т.к. Вие на няколко пъти споменахте „лесоустройствени планове”, отвън си говорихме с г-н Минев, да, общинските гори са вкарани в такива лесоустройствени планове, които са одобрени от районните управления на горите, но те засягат най-вече и повече мерките, които се взимат по отношение на самите гори, почви, и изобщо на природния ресурс, който е в тях. Но общинските гори са част и от общия устройствен план на Общината, г-жа Янакиева да ме поправи, ако греша. И във вариант на общинско дружество това управление се затруднява още една степен. И тази тема също трябва да се отвори на една такава дискусия, каквато казах в предишното си изказване, че трябва да има, за Общия устройствен план на общината.
ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: Ние няма да им сменяме преднаЗначението, както от озеленяване за нещо друго.

ПЛАМЕН БОРИСОВ: Не смятах да вземам думата, но колегите от ляво не спират да внушават една огромна неистина. Специално, г-жо Кмет, по повод на това което казвате, че бидейки стопанисвани по този начин общинските гори, едва ли не всеки общински съветник хваща по една резачка и утре отиваме и ги приключваме. Общинските гори пък били те и частни, в този случай по този начин, както ще бъдат стопанисвани те не служат за обезпечаване на вземанията или на задълженията на търговското дружество „Общински гори”. Това не може да се случи. Така, че внушенията, които направихте и предполагам, че ще излязат утре като заглавия и ще ги четем всички, че ОбС е дал за приключване общинската гора са категорично неверни. Мола ви, не правете такива неща и моля, колегите юристи от ляво да направят необходимите корекции в говоренето, да не заблуждаваме хората.
РОСИЦА ЯНАКИЕВА: Ще помоля, г-н общинския съветник, да слуша по- внимателно какво говоря, след като се опитва да прави анализ на казаното от мен. В изказването си бях, по мое мнение, изключително прецизна и защото питах – За какво ще ни бъдат едни голи чукари, от които ще бъде изрязана гората? Това беше въпроса ми.
ПЛАМЕН БОРИСОВ: Това имам предвид и аз, г-жо Кмет, че с това изречение внушашавате, че утре превръщаме общинските гори в голи чукари. Няма такова нещо.
МИЛЕНА МИЛАНОВА: Смятам, че изчерпахме темата, че се чуха абсолютно всички възможни становища и вече започваме да повтаряме неща, които сме обсъдили. Поради което си позволявам да направя процедурно предложение да прекратим дебатите и да преминем към гласуване.

ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: Който е съгласен да прекратим дебатите, моля да гласува.
ГЛАСУВА СЕ:
ЗА – 27
ПРОТИВ – няма
ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ – 10
ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: Прекратяваме дебатите. Преминаваме към гласуване по ДЗ-ка. Имаше предложение от г-жа Асенова, последното и предложение беше да отложим взимането на решение. Който е съгласен да отложим взимането на решение по ДЗ-ка 356/19.06.2012 г., моля да гласува.
ГЛАСУВА СЕ:
ЗА – 12
ПРОТИВ – 16
ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ – 6
- Предложението не се приема. /Галина Асенова предложи в писмен вид своите предложения/
ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: Предложението на г-жа Асенова е: От Предмета на дейност на предлаганато търговско дружество да отпаднат текстовете „организиране и възлагане, проектиране и строителство в горските територии”, „както и всяка друга дейност или услуга незабранена със закон след регистрация или лиценз на дейностите за които се изискват такива”. Който е съгласен да отпаднат тези текстове от проекта за решение, имам предвид становището на водещата комисия, т.к. там са добавени стаите, наемната цена. Който е съгласен от проекта за решение, така предложен от водещата комисия да отпаднат тези две предложения, които току що прочетох и предложени от г-жа Асенова, моля да гласува.
ГЛАСУВА СЕ:
ЗА – 11
ПРОТИВ – 18
ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ -8
ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: Не се приемат предложенията. „В Учредителния акт на дружеството в чл.2 да бъде нанесена корекция в изписването на латиница, а именно: „obshtinski” Който е съгласен с така направеното предложение, моля да гласува.
ГЛАСУВА СЕ:
ЗА – 29
ПРОТИВ – няма
ВЪЗДЪРЖАЛИ СИ – 3
ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛЕВ: Предложението се приема.
МИЛЕНА МИЛАНОВА: Искам прегласуване на последното предложение, за да е ясен броя на гласовете.

ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: Който е съглесен да бъде нанесена корекция в изписването на латиница, а именно: „obshtinski”, моля да гласува.
ЗА – 32
ПРОТИВ – няма
ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ – 4
ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: Приема се предложението.
НЕНКО ТЕМЕЛКОВ: Предлагам да отпаднат 2,2 хектара или 22 дка, които са дарени и където волята на дарителя доклокото разбрахме от г-жа Янакиева е съвсем друга. В учредителния акт чл.10 контрольор ал.1, както и чл.12 т.7 където пише, че контрольора и управителя се отчитат пред общото събрание, изрично да запишем „пред ОбС”, с ясното съзнание, че ОбС е общото събрание.

ПЛАМЕН БОРИСОВ: Г-н Темелков, съмнявам се, че е възможно да приемем тази Ваша забележка. Разбира се, че ОбС играе ролята на Общо събрание, може да предизвикаме трудности в регистрацията на дружеството пред Агенцията по вписванията, именно Търговския регистър. Така, че моля Ви да оттеглите това Ваше предложение, абсолютно ясно е, че общото събрание на това търговско дружество ще бъде ОбС и никой друг и никой друг не би могъл никога да бъде.
НЕНКО ТЕМЕЛКОВ: След консултация с юрист, го оттеглям.
ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: Остава предложението 2,2 хектара да отпадне въобще от ДЗ-ка, т.к. тази територия е дарена и изричното желание е да бъде изпълнен парк. Който е съгласен моля да гласува.

ГЛАСУВА СЕ :
ЗА – 11
ПРОТИВ – 9
ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ – 16
ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: Не се приема . Който е съгласен с проекта за решение по ДЗ 356/19.06.2012 г. допълнен от ПК”ИВСПИ”, моля да гласува.
ГЛАСУВА СЕ:
АЛЕКСАНДЪР СТЕФАНОВ АЛЕКСИЕВ – не е в залата
АННА ГЕОРГИЕВА ПЕТРОВА – ПРОТИВ
БОЖАН ЙОАНОВ СПАСОВ – ПРОТИВ
БОЖИДАР СТАНИМИРОВ ЖИВКОВ – ЗА
ВАЛЕНТИН ЛЮБЕНОВ ПАВЛОВ – ЗА
ВАЛЕНТИН НИКОЛЧОВ ПЕТКОВ – ПРОТИВ
ВАСКО ХРИСТОВ ЧУШЕВ – ЗА
ВЛАДИМИР ВИДЕНОВ ПАВЛОВ – ЗА
ВЛАДИСЛАВ СПАСОВ КАРАИЛИЕВ – ЗА
ГАЛИНА РАНГЕЛОВА АСЕНОВА – ПРОТИВ
ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ ЦВЕТКОВ – ЗА
ГЕОРГИ ПЕТРОВ ЗАХАРИЕВ – отсъства
ДАНИЕЛА ГЕНАДИЕВА ЯНКОВА – ПРОТИВ
ДЕНИСЛАВ ВИОЛИНОВ ЗАХАРИЕВ – ЗА
ДЕСИСЛАВ СТЕФЧОВ АСПАРУХОВ – ЗА
ИВАЙЛО КИРИЛОВ БОГДАНОВ – ЗА
ИВАН ОГНЯНОВ ИВАНОВ – ЗА
ИВО КИРИЛОВ ИВАНОВ – ЗА
КАТЯ ЕВТИМОВА ХРИСТОВА – ПРОТИВ
ЛЮБОМИР АЛЕКСАНДРОВ ЖОТЕВ – ЗА
ЛЮДМИЛ ДИМИТРОВ ГЕОРГИЕВ – ЗА
МАРИЯ МАРИНОВА ИВАНОВА – ЗА
МИЛАН ВОЙНОВ МИЛАНОВ – ЗА
МИЛЕНА МЕТОДИЕВА МИЛАНОВА – МАРТИНОВА – ЗА
МИХАЛ МАНОИЛОВ АЛЕКСИЕВ – ЗА
НЕНКО ВИКТОРОВ ТЕМЕЛКОВ – ПРОТИВ
НИКОЛАЙ ИВАНОВ НИКОЛАЕВ – ПРОТИВ
НИКОЛАЙ ЛЮБЧЕВ ДРАГОМИРОВ – ЗА
ПЕТЪР АНАСТАСОВ ЯНКОВ – ПРОТИВ
ПЕТЪР ЙОРДАНОВ СТОИМЕНОВ – ЗА
ПЕТЬО ДОНКОВ ФЕТФОВ – ЗА
ПЛАМЕН ЕВГЕНИЕВ БОРИСОВ – ЗА
РАЛИЦА ИЛИЕВА АНДРЕЕВА –ЛЮБЕНОВА – ПРОТИВ
РОСЕН ЦВЕТАНОВ СИМЕОНОВ – ЗА
РУМЕН АТАНАСОВ ВАТАШКИ – ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ
РУМЕН ДРАГОМИРОВ ТАНЕВ – ЗА
РУМЯНА ТОДОРОВА ГЬОРЕВА – ЗА
САШО СТЕФАНОВ ДИМАНОВ – ЗА
СТОЙЧО СЛАВЧОВ ВАСИЛЕВ – не е в залата
ТАТЯНА КОСТАДИНОВА ВАНГЕЛОВА – ХРИСТОВА – ПРОТИВ
ЦВЕТАНА ИВАНОВА ПИРАЛКОВА – ЗА
Резултати от гласуването: ЗА – 26 , ПРОТИВ – 11 , ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ – 1
Общинският съвет Перник, на заседание, състояло се на 28.06.2012г., след като обсъди Докладна записка /вх. № 356/19.06.2012 г./ от група общински съветници и Становища на ПК”ИВСПИ”, ПК”ЕЗГ” и ПК”БФЕ”, относно: Създаване на търговско дружество с общинско имущество „Общински гори – Перник” ЕООД.
На основание чл.21 ал.1 т.8 и 9 от ЗМСМА, чл.чл. 62 ал.2, 113, 114 ал.3 във връзка с чл.13 ал.1 т.5 от ТЗ; чл.181 от Закона за горите, чл.чл.4 и 24 ал.1 от Наредбата за реда и условията за упражняване правата на община Перник върху общинската част от капитала на търговските дружества и чл.25 ал.1 от НПУРОИ, след поименно гласуване с 26 /двадесет и шест/ гласа „ЗА”, прие
Р Е Ш Е Н И Е
№ 203
1.Създава еднолично търговско дружество с ограничена отговорност с наименование “Общински гори – Перник “ ЕООД и със седалище и адрес на управление : гр.Перник, ул.” Радомир”, №1, етаж 1, стая № 7 .

2.Приема учредителен акт на “Общински гори – Перник “ ЕООД.
3.Определя предмет на дейност на дружеството “Общински гори – Перник” ЕООД, както следва: организиране на самостоятелно и/или чрез възлагане изпълнение на дейности в горските територии общинска собственост; ползване на дървесина и недървесни горски продукти; организиране и провеждане на мероприятията по защита на горските територии от вредители, болести и пожари; организиране и провеждане на противоерозионни мероприятия; поддържане разнообразието на екосистемите и опазване на биологичното разнообразие; организиране и възлагане на проектиране и строителство в горските територии; създаване на нови гори върху земеделски територии; опазване на горските територии; предоставяне и извършване на обществени услуги, както и всякаква друга дейност или услуга, незабранена със закон, след регистрация или лиценз на дейностите, за които се изискват такива.
4.Предоставя горските територии собственост на Община Перник за стопанисване, управление, защита и опазване на “Общински гори – Перник “ ЕООД.
5.Капиталът на Дружеството е в размер 10 000 лв., разделен в десет дяла по 1000 лв. Същият следва да бъде внесен в ТБ в Република България в срок до 7 дни от влизането в сила на това решение.

6.Дружеството се създава за неограничен срок.
7.Предоставя за възмездно ползване общински имот представляващ две стаи в сградата на ул. “Радомир” №1, етаж 1, стая №7 и стая №9.
8.Определя наемна цена на предоставеният имот – 2.00 лв. за кв. м.
9.Дружеството се управлява и представлява от Управител.
10.Избира за управител, до провеждане на конкурс-считано от датата на регистриране в Агенцията по вписване, инж. Любомир Илиев Минев, ЕГН 5508213801 от гр. Перник, ул. “Търговище” № 16.
11.Упълномощава кмета на община Перник да сключи договор за възлагане на управлението с управителя.
12.Възлага на управителя да предприеме необходимите действия за вписване на дружеството в срок съобразно разпоредбите на Търговския закон.
13.Определя месечно възнаграждение на управителя в размер на 3,2 (три цяло и две) средни брутни работни заплати за дружеството.
14. Задължава кмета на Общината в едномесечен срок от влизането в сила на настоящето решение да уведоми Регионална дирекция по горите – Кюстендил за избраната форма на управление.

НИКОЛАЙ НИКОЛАЕВ: Отрицателен вот. С този си акт ОбС за пореден път доказа, че не е в час. Навън в момента има хора, които протестират, а ние в същото време даваме на едно търговско дружество, нашите пернишки гори. Казахте, че е проведена широка дискусия и т.н., аз лично съм в две ПК, в тях не е минала тази ДЗ-ка. Като се зачетох в детайли ми прави впечатление т.7 от проекта, който вече стана решение. На какво основание ние учредихме наемно правоотношение с търговското дружество. Извън цялата процедура на Наредбата за управление на общинската собственост. Очевидно нещата не се доглеждат, имахме от нашата група смислени и конструктивни предложения, вие без никаква дискусия ги отхвърляте. Това е вече практика.

ВЛАДИСЛАВ КАРАИЛИЕВ: В чл.25 от Наредбата за разпореждане с общинско имущество /чете чл.25 от НПУРОИ/. Т.е. на база на това от наредбата.
ВАЛЕНТИН ПЕТКОВ: Отрицателен вот. Гласувах „против” , защото не бях убеден, че едно търговско дружество може да се управлява по добре от едно общинско предприятие. Второ – смятам, че недостатъчно направихме обсъждане за нещо изключително важно, каквато е гората. И трето – не смятам, че такъв важен въпрос, който имаше време да бъде обсъждан, трябваше да обсъждаме днес на извънредна сесия. И едно от нещата, което и г-жа Янакиева каза, и г-н Темелков, т.к. половината ми живот е минал в кв.Мошино, а другата до сега в „Изток, добре знам за част от хората, които са дарили гората и смятам, че ние не се съобразихме с тяхното желание.

ПО ТОЧКА 13 ОТ ДНЕВНИЯ РЕД - ДЗ /ВХ.№ 359/20.06.2012 г./ ОТ Р. ЯНАКИЕВА – КМЕТ НА ОБЩИНА

Няма коментари :

Публикуване на коментар