понеделник, 5 ноември 2012 г.

Другарки и другари

Съвременният капитализъм изпадна в криза, която не е циклична, а напротив - криза на самата система –дълбока, всеобхватна и дълготрайна. Парите, финансовият капитал помитат политиката, „телевизионната демокрация“ промива паметта и програмира мозъците на милиони, а двете заедно разяждат държавността.

„Свободният пазар“, безогледната приватизация поляризират обществата и пропиляват шансовете за напредък на милиони хора, на цели народи и държави. „Свободният“ днес гражданин се оказва всъщност все по- притиснат от диктата на властта и парите, от лишенията и недоимъка. Свидетели сме на непрекъснатите стачки в Гърция, която е пред фалит, Испания, Италия, Португалия и др.

Отново четат и препрочитат Маркс, макар и не да се откажат от капитализма, а да разберат кой от неговите закони е нарушен или както мнозина смятат – нарушен е един от основните закони на капитализма – за единството и противоречието между труда и капитала. Скъсана е връзката между труда и капитала.

Днес мнозина изтъкнати икономисти /вкл. Нобелови лауреати/ и лидери с различни политически убеждения говорят за по-адекватни отговори на нарастващото неравенство и свърх концентрация на богатството.

* Част от позицията на Общинския съвет на БСП за тригодишното управление на ГЕРБ

Няма коментари :

Публикуване на коментар