вторник, 30 октомври 2012 г.

Избягваме десятъка с авансова лихва

Банкери чакат бум от откриване на депозити с авансова лихва в близките два месеца. Само така може да се избегне лихвата върху спестяванията. Според прясно приетия закон данък ще намалява лихвата от спестяванията само, ако тя е реализирана след 1 януари догодина. При продуктите с авансова лихва обещаната лихва се получава в момента на откриване на сметката. В случай, че депозитът се закрие предсрочно, се намалява просто главницата, обясниха схемата банкови служители пред вестник „Марица“.



Депозитите с авансово плащане на лихвата се предлагат от години и по правило носят малко по-ниски лихви от стандартните. В момента такива продукти вървят с ефективна годишна лихва между 4,5 и 5,5%. С други думи, ако сте сложили например 5000 лева на едногодишен депозит, в първия случай ще спечелите от лихва около 228 лева, а във втория – 275 лева. Така продуктите с предварително изплащане на лихва реално могат да се конкурират с доходите от стандартен депозит, който обаче ще попадне под ударите на закона и ще бъде намален с десятък. Бърза справка из банковите оферти за спестители показва, че депозити с изплащане на лихва накрая на периода се олихвяват с 4,5%-6,15%.

Става въпрос за хора в трудоспособна възраст. Така въпросните пет хиляди лева, поставени при най-изгодната лихва, биха донесли доход от 307 лева. След удръжките за НАП обаче остават 277 лева. На сметка изглеждат и спестовните продукти, насочени към хора в пенсионна възраст. Срещу парите на възрастните банките дават между 5 и 6,25 % годишна лихва. Причина за високата лихва е фактът, че пенсионерите и хората в предпенсионна възраст рядко развалят депозитите си преди края на договора и така не “объркват сметките на банките”. Задължително условие е титулярът по сметката да е поне на 63 години, ако е мъж, и на 58 години, ако е жена.

От обсега на закона за данъци върху лихвите се изплъзнаха единствено безсрочните влогове, сред които са разплащателните сметки и детските влогове. Разплащателните сметки са измислени не като спестовен инструмент, а за плащания. Те носят лихви, които започват с 0. В стандартния случай 0,2-0,5 процента. Детските влогове се олихвяват далеч по-солидно, но при тях е много тромава процедурата по теглене на парите. За сметка на това, внасянето е позволено във всякакъв размер и по всяко време.

Най-голяма част от депозитите са в размер до 1000 лева, показва по-детайлна разбивка на информацията. Такива мини-сметки са над 75,5 на сто от всички. От тях определено няма да дойдат много приходи, с които да се запушат дупките в бюджета или да стигнат за увеличаване на пенсиите на възрастните, каквато е идеята на данък лихва.

От другата страна на бариерата са депозитите на стойност между 50 000 и 100 000 лева. От тях десятъкът ще изяде голяма сума, най-малкото, защото те се олихвяват и на преференциални лихви, по-високи от стандартните с поне 2 процента. За да се възползват от тези условия обаче, ВИП клиентите трябва да държат на депозит минимум 50 000 лева. Само за пример: 60 000 лева, оставени на срочен депозит за 12 месеца, ще донесат на собственика си лихва от 4 897 лева. Намалени с данъка на Дянков приходите падат на 4 408 лева.
„Дартс Нюз“

Няма коментари :

Публикуване на коментар