вторник, 9 декември 2014 г.

Общински съветник от Перник бил фактор в делото "Соло"

Скандалната съдийка Румяна Ченалова, която френският посланик атакува заради опита чрез съда да "открадне" собствеността на френска фирма се появи и в афера като ищец по едно старо дело -процесът за двойното убийство пред дискотека "Соло" в София.

Магистратът оправда Илиян Тодоров по случая „Соло” с мотивите, че срещу него няма доказателства.

Тодоров беше осъден от Върховния съд на доживотен затвор заради убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров на 18 април, 2009 година, а след това изчезна и е в неизвестност от една година. По времето, когато убийството става факт, бащата на Тодоров е общински съветник в Перник.

"Не знам защо това дело започна като делото „Соло”. Момчетата бяха убити на 30 метра от вратите на Съдебната палата. Това заяви бащата на загиналия Кирил Въжаров – Михаил, пред Нова телевизия. Той припомни, че съдия Ченалова е оправдала Тодоров по безпрецедентен начин – след като е обявила, че ще чете присъда и тогава насрочва нова експертиза от спорно медицинско лице. Съдия Ченалова промени отношението си към нас в средата на делото. Станахме едва ли не ние подсъдимите, а не Илиян Тодоров, посочи Михаил Въжаров, баща на на едно от двете убити момчета Кирил Въжаров.

Той обясни, че с писмото разполага от много време, но доскоро не го е приемал на сериозно. Едва след като наяве излязъл случая с френската фирма, той решил да оповести съдържанието на писмото. То е написано от Росен Райков, адвокат на родителите на другото убито момче - Васил Александров. То е изпратено ден след прочитането на оправдателната присъда. В него пише за корумпираната ни съдебна система и се изтъкват връзки на съдия Румяна Ченалова с адвокатската гилдия. Тя е получила и обещание да я „дръпнат във ВАС, ако реши делото „правилно”.

"Убеден съм, че но го търсят, защото от девет месеца чакаме отговор от главния прокурор дали нещо се върши за това той да бъде заловен”, коментира още Михаил Въжаров. През годините той многократно намеква, че магистрати са помогнали на убиеца да избяга.

В нощта на 18 април 2009 г. бяха убити с нож Кирил Въжаров и Васил Александров. Обвинен за това бе Илиян Тодоров от Перник, чийто баща по това време бе общински съветник от БСП в града. Делото претърпя пълен обрат, след като на 9 декември 2011 г. състав на СГС го оправда заради косвени доказателства и липсата на пряк свидетел на убийствата.
Бащата на убития Кирил попита в ефира на Нова телевизия дали президентът Георги Първанов няма роднинска връзка с бащата на Илиян Тодоров. Той поясни, че няколко пъти е опитал да стигне до тази информация, но на определено ниво е разпъван чадър.

Писмото на адвоката Росен Райков до родителите на убитото момче беше предоставено на Ясен Тодоров от Висшия съдебен съвет, който обеща да направи проверка по случая.

Factor.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар