понеделник, 10 септември 2012 г.

Мегапроектите на Тодор Живков в Даскалово - Част 1

Снимка: Bgpravda.blogspot.com
Защо е била построена толкова голяма детска градива в квартал Църква (Даскалово) пре положение, че жителите на квартала са не повече от 8 000 души? Истината е, че 12-та детска градина е строена по времето на Тодор Живков не само за децата от Даскалово. Тя е трябвало да приеме и малчугани от най-големия пернишки квартал - Изток. Отделно от това  е трябвало да бъде посещавана и от деца от Студена.
С оглед на увеличаващото се население на страната по време на социализма е било предвидено, че населението на Даскалово значително ще се увеличи. Това също е изиграло своята съществена роля за този мегапроект в Даскалово.

През средата на 90-те година, когато вече населението на България ударно намалява детската градина стои почти празна. Затова се взема решение едното крило на детската градина да бъде предоставено за помощно училище интернат "Любен Каравело". Така и до ден днешен голямата сграда приютява детска градина и помощно училище.

В края на юли тази година Фонд „Козлодуй" отпуска средства на Община Перник за санирането на 12-та детска градина. Общината е подписала проекто-договора с фонда. За саниране на сградата на забавачката са отпуснати 110 608 евро. Целта е значително да се намалят енергийните разходи. Въпреки обаче отпускането на тези пари до момента не е свършено нищо!

През тази година групите в детската градина в Даскалово ще бъдат доста големи. Децата от детската градина “Пролетен цвят” в квартал Изток ще отидат в 12-та забавачка. Като цяло около 500 деца ще бъдат преместени в други забавачки, защото техните са опасни за посещение слез земетресението от 22 май.


Няма коментари :

Публикуване на коментар